Moje šťastná hvězda

Už jako malý měl nadání imitovat

Jeden z nejvýraznějších českých herců JIŘÍ LÁBUS (67) chtěl být hercem odmalička. Společně s OLDŘICHEM KAISEREM (61) se stali představiteli českého inteligentního humoru.

Domácí herecká stálice Jiří Lábus je již čtyři desítky let hvězdou pražského divadla Ypsilon, kam nastoupil po ukončení studií. Narodil se 26. ledna 1950 v Praze. Po gymnáziu se rozhodoval mezi výtvarnou školou a DAMU. Touha po herectví ale byla silnější. Při základní vojenské službě byl členem Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého, kde mimo jiné dělal konferenciéra tanečního orchestru. Svůj především komediální talent uplatnil v dlouhé řadě divadelních, filmových, rozhlasových i televizních rolí. Ve filmu a v televizi se začal objevovat od roku 1973. Přestože šlo zpočátku o role rozsahem malé, Lábus na sebe výrazně upozornil a díky tomu získal roli čaroděje II. kategorie Rumburaka v televizním seriálu Arabela, který se stal doslova fenoménem. Bez nadsázky se dá říci, že Rumburak je pro Lábuse stále životní postavou. V průběhu 80. let se vryl Lábus divákům do paměti ve dvojici s Oldřichem Kaiserem.

Studio kamarád i kouzelník

Jejich spolupráce započala v roce 1975 několika scénkami v pořadu Kabaret U dobré pohody, na které komici navázali televizním pořadem Možná přijde i kouzelník. Společně se také proslavili pořadem Ruská ruleta. U dětských diváků si získal Lábus sympatie namluvením plyšového moderátora Jů z televizního pořadu Studio Kamarád a psa Jonatána z večerníčku Mach a Šebestová. V roce 1978 účinkoval v seriálu Třicet případů majora Zemana v díle Mimikry, který se snažil očernit kapelu The Plastic People of the Universe. Za tuto roli se později omluvil veřejnosti i skupině.

Pro mnoho lidí je stále Rumburakem..

První velká role

Devadesátá léta přinesla Jiřímu jednu z hlavních rolí ve filmu Amerika, za kterou získal Českého lva. Rozsáhlejší role dostával Lábus také v televizi a stále větší úspěch má v divadle. Za postavu podváděného manžela ve Vianově hře Hlava Medúzy obdržel v roce 1997 cenu Thálie.

Slavní Simpsonovi

Lábusovy široké hlasové možnosti si našly velmi rychle cestu k dabingu. Herec svérázným způsobem namluvil například rozhlas v seriálu MASH, často propůjčuje svůj hlas ROWANU ATKINSONOVI (62) alias Mr.Beanovi a málokdo si bez něj umí představit modrovlasou Marge ze Simpsonových. Na poli pracovním se mu velmi daří, v soukromí je to o poznání horší. Už dlouhé roky je totiž bez ženy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden