Můj kousek štěstí

Už mě to zmáhá a nemohu dál...

Únava přijde občas na každého z nás, a pokud za ní stojí například celodenní úklid, dlouhý výlet či sport, je přirozená.

Cítíte se unavení, ba vyčerpaní příliš často, aniž byste měli nějaký zjevný důvod? Může to být projevem řady onemocnění nebo nedostatku některých potřebných látek v těle. Ale někdy si ji způsobujeme zbytečně sami.

Nekvalitní spánek

První možností je nedostatek kvalitního spánku. Když například spíte denně jen 4–5 hodin, na nekvalitní matraci, nebo se před spaním nacpete k prasknutí a během noci se několikrát probouzíte, pak budou na vině zřejmě všechny tyto faktory.

Výběr čerstvého ovoce i zeleniny není tak bohatý.

Sezonní únava

Další možností je sezónní únava. Ta se vyskytuje na podzim, v zimě nebo brzy z jara a souvisí s nedostatkem vitaminu D. Pokud netrávíte dost času venku, pokožka nemá šanci absorbovat dost slunečního světla, které pomáhá tělu vitamin D produkovat.

V chladných měsících se také mění naše návyky, životní tempo se zpomaluje, nemusíme mít dostatek čerstvého ovoce a zeleniny s vitaminy a minerály.

Únavu způsobují i klimatické změny nebo přechod z jednoho ročního období do druhého, řadě lidí nesvědčí přechod na letní čas. Celý rok bychom měli doma větrat, což zmírní koncentraci kysličníku uhličitého, jež také vede k únavě a špatnému spánku.

Těžká jídla

Únavu mohou způsobovat i nevhodné potraviny. V zimě si více dopřáváme těžká jídla, což vede k dlouhému trávení, do trávicího ústrojí se přesouvá více krve, místo aby nám dostatečně okysličovala mozek, a únava je tady. Energii nám nejvíce ubírají smažená, tučná a sladká jídla, přemíra červeného masa a výrobků z bílé mouky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden