Moje chvilka pohody

Už to všechno raší, už to pučí

Předjaří je nádherný čas, kdy se k životu probouzí celá příroda. A samozřejmě i do vás vlévá hřejivé slunce plno elánu. Tak honem ven! Čeká tam spousta příjemné práce.

Když oschlá půda na záhonech prvně zavoní, zahradníkovo srdce zaplesá. Už jste si určitě připravili seznam nejdůležitějších prací, nakoupili osivo a připravili zahradnické náčiní. Tak pojďte na to.

1. Když pominou mrazy a sníh, odstraňte uschlé květy a stébla ze všech záhonů. Plevel likvidujte hned v zárodku. Vypleté záhony je poté nejlepší pokrýt mulčem. Ten udržuje vlhkost, prospívá půdním mikroorganismům a zabraňuje růstu plevele.

2. Pečlivě vyřezávejte kolmo rostoucí výhony na posledním patře koruny ovocných stromů. Broskvoň postříkejte proti kadeřavosti listů. Na třešně a višně při rašení a rozkvětu použijte také ochranný přípravek. Překontrolujte úvazky mladých stromků. Velmi rychle rostou a úvazky se mohou začít zařezávat do kmínku.

3. Oživte zahradu některou z kultivantů vrbiček. Bude vám dělat radost. Vybírat můžete z klasické „košíkářské“ vrby, minivrbiček s červenými květy, ze stromů převislých i plazivých. Některé odrůdy snesou i sušší půdu, ale je třeba je zasadit do propustné země. Nejdůležitější ale je pravidelný řez. Chcete-li víc květů, řežte až po odkvětu.

4. Je nejvyšší čas na prořezání maliníků a ostružiníků. Z každé rostliny ponechte 4 až 6 nových výhonů. Až u země odstřihněte dvouleté výhony, které již odplodily. Jednoletým zastřihněte poškozené konce a zkraťte je zhruba na jeden metr.

5. V březnu dokončujte také řez rybízu a angreštu. Přidejte kompost nebo hnojivo a použijte postřik proti chorobám a škůdcům. Keře černého rybízu mohou být právě nyní napadeny vlnovníkem rybízovým. Tento druh roztoče patří vůbec mezi nejnebezpečnější škůdce rybízu.

6. Jakmile z jahodníku zmizí poslední sníh, nastává ten pravý čas na jeho kontrolu a odstranění suchých listů. Rostliny, které mráz povytáhl ven, opatrně vraťte zpět a přihrňte je zeminou. K hnojení nastává čas, když se na jahodníku ukáží první středová srdéčka. Jahodník dobře snáší například kravský hnůj či slepičince.

7. Při řezu révy vinné ponechte jen jeden výhon do každé strany s maximálně 3 očky. V létě potom ještě některé výhony zkrátíte či odstraníte. Čím více výhonů bude révu tvořit, tím méně síly půjde do tvorby květů i plodů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden