Moje sladké tajemství

Užijte si dosyta zimní sportování

Období vánočních svátků se na nás mohlo podepsat nějakým kilem navíc, ale s našimi tipy na ně vyzrajete. I v zimě můžete podnikat spoustu aktivit, při kterých se zahřejete, a přitom se ještě pokocháte krásou zimní přírody. Nadopujte tělo i mysl přirozeným světlem a endorfiny ze sportu!

Je libo skialpy nebo běžky?

Na těchto aktivitách je úžasné, že si můžete vybrat buď trasy ve vyhlášených horských střediscích, nebo mimo ně. Skialpinismus je pohyb na lyžích ve volném terénu, přičemž lyže díky speciálnímu vázání umožňují stoupání do kopce.

Třeba na Železnorudsku na Šumavě je vám k dispozici 48 kilometrů skitouringových tratí a pět z nich se točí přímo kolem vrcholu Špičák. Křížem krážem Českem najdete také nespočet běžkařských tratí.

Krásné trasy pro běžkaře se rozprostírají třeba na Červenohorském sedle v Jeseníkách. To disponuje upravenými tratěmi o délce 60 kilometrů. Mezi nejoblíbenější patří trasa z Červenohorského sedla na Ovčárnu.

Obout brusle a rychle na led!

Bruslení na ledě je u nás velmi oblíbené, věnuje se mu skoro polovina obyvatelstva. A milujeme jak přírodní kluziště, tak ta uměle vybudovaná. Přírodní lokality obvykle nabízejí nádherná panoramata, avšak musíte dbát na to, aby byl led opravdu pevný. Úchvatným místem k bruslení je třeba Máchovo jezero.

Skýtá totiž dechberoucí pohledy na hrad Bezděz i Kumerské pohoří, lemující Dokeskou kotlinu. A přírodní kluziště najdete i v Praze – třeba Hamerský rybník v Záběhlicích. Je osvětlený, takže tu můžete bruslit do pozdních nočních hodin. Téměř v každém českém městě objevíme kluziště, kde se dá bruslit buď zdarma, nebo za poplatek.

Netradiční zimní radovánky

Ski areály vymýšlejí neustále nové vychytávky, jak přilákat a pobavit návštěvníky. Při snowraftingu a snowkayakingu se posadíte do raftu či kajaku, ale místo divoké vody sjíždíte zasněžené svahy. Za snowraftingem však budete muset vyrazit k sousedům na Slovensko na Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách, u nás ho zatím nikde nenabízejí.

Dalším neobvyklým zimním sportem je snowkiting. Je sice náročnější na podmínky a vybavení, ale užijete si u něj hodiny zábavy. Je potřeba najít velkou zasněženou pláň nebo zamrzlé jezero, počkat na vhodné povětrnostní podmínky, obstarat si řiditelného draka a lyže nebo snowboard.

Připoutáni za drakem se pak můžete prohánět a klouzat po zasněžených rovinách. Nejznámější snowkitingové revíry u nás jsou na Božím Daru v Krušných horách, na Vysočině, ale i na Oderských vrších na severní Moravě.

Jízda na saních a snowtubing

Sáňkování vypadá jen jako zábava pro děti, ale tak to není! Některá zimní střediska nabízejí značené sáňkařské dráhy, na kterých si užijete dlouhou jízdu z horských hřebenů až do údolí. Třeba v Peci pod Sněžkou (Krkonoše) se nachází SkiResort Černá hora.

Vyzkoušejte tu dlouhou sáňkařskou cestu vedoucí z Černé hory do Janských Lázní. Vstup je zdarma a trasa je dlouhá okolo tří a půl kilometru. Pokud patříte mezi milovníky opravdu rychlé jízdy, zkuste kouzlo snowtubingu.

Jedná se o jízdu na speciálních nafukovacích duších po ledových tobogánech. Hezký mají třeba ve sportovním areálu HEIpark Tošovice mezi Ostravou a Olomoucí.

Hurá na lyže či snowboard!

Prakticky celé hranice Česka jsou lemované horami, takže máte spoustu skvělých příležitostí dopřát si potěšení z jízdy na lyžích nebo snowboardu. Kam se vydat a užít si atmosféru zasněžených vrcholků? Každý ski areál má něco do sebe. Vybírejte podle toho, jak zdatní lyžaři jste a co vše od návštěvy střediska očekáváte.

Například ve sportovním areálu Harrachov (Krkonoše) naleznete zábavu v podobě lyžování pro všechny generace. Z Čertovy hory se tu spouštějí čtyři sjezdovky různých obtížností, na které vás vyvezou dvě čtyřsedačkové lanovky.

Podle mnohých je zdejší 80 metrů široká sjezdovka Červená II. nejkrásnější carvingový svah v Čechách. Ve středisku Ski Aréna Jizerky Tanvaldský Špičák pak můžete vyzkoušet sjezdové trati evropské úrovně. A uprostřed Čech na vás čeká středisko Monínec nebo oblast zvaná Česká Sibiř, která nabízí dvě sjezdovky dlouhé 1800 metrů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden