Můj kousek štěstí

Užijte si jarní krásu!

První poslové jara už kvetou! Na které luhy a háje je nejlepší se vypravit?

Že je zima definitivně na ústupu prozrazují kvítka sněženek, bledulí, konikleců či vzácných krokusů. Oblékněte se ještě teple, ale nenechte si ujít ten zázrak přírody.

Najdete ho podle čichu

V lesích už to začíná vonět medvědím česnekem. První zelené výhonky jara se klubou ze země například v Litovelském Pomoraví. Chráněná oblast Litovelské Pomoraví se nachází mezi městy Olomouc a Mohelnice a prochází přímo městem Litovel.

Pro bylinu s typickým aroma sem každoročně vyrážejí davy lidí. Medvědího česneku je v lese plná louka, jen pozor, ať si nespletete medvědí česnek s jedovatou konvalinkou nebo ocúnem. Významným místem je též Mikulčický luh u Slovanského hradiště na Hodonínsku.

Medvědí česnek je skvělý při chřipce, nachlazení, respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, zabíjí stafylokoky a streptokoky. Najdete ho i na mnoha dalších místech. Brzy na jaře většinou v listnatých lesích, kolem potoků nebo na podmáčených loukách blízko řek.

Je jich u nás jako šafránu

Louky u obce Lačnov se zalijí každé jaro kobercem drobných kvítků vzácného šafránu bělokvětého, kterému se říká také krokus. Podle legendy se krokusy do Lačnova dostaly spolu s napoleonským vojskem. Krokusy v květu můžete vidět také v Pozděchově a na Vařákových pasekách.

Jestliže se vypravíte za kvítky šafránu na výlet, dobrým výchozím bodem je Horní Lideč, kam lze přijet také vlakem. Louky poseté koberci fialových květů jsou odtud dobře dostupné. Stačí sledovat žlutou značku, která vede souběžně s naučnou stezkou Vařákovy paseky.

Další vyhlášeným místem jsou Sucháčkovy paseky východně od obce Lačnov. Veřejnosti dosud málo známé místo, je přírodní památka Smolinka nedaleko Valašských Klobouk. Krokusy najdete také na opačné straně republiky, v Lužických horách u obce Kytlice. Zde si je ale kdysi vysadili lidé sami.

Louky jako pocukrované

Nejčastěji máme s jarem spojené sněženky a bledule. Podle staré pohádky jsou bledule zvonečky, kterými permoníci přivolávají jaro. Celé bílé koberce najdeme například v Dobřínském háji u obce Dobříň.

Do tohoto chráněného území patří i pozůstatek starého stromořadí s velkolepými duby. Asi nejznámější je ovšem Hroznětínská louka nedaleko obce Leština u Světlé. Bledule jarní zde rozkvétají v celých trsech a splývají v jednolitý koberec.

Také na Telčsku existuje rezervace Jechovec, kde najdete koberce bledulí. A podobný zážitek vám nabídne též přírodní památka V Boukalovém u obce Střeň, jen 20 metrů od železniční trati z Olomouce na Zábřeh na Moravě. Louky tu jsou jako pocukrované sněženkami.

Nejvíce konikleců na světě

Jaterníka podléšku najdeme v našich lesích poměrně často. Je to sice nenápadná kytička, zato ale roste hojně. Jediné místo, kde ji v naší zemi nenajdeme, je východní Morava.

Ve velké míře roste nedaleko středočeského městysu Kácov, poblíž zdejší  Čertovy vyhlídky, ale narazíte na ni téměř v celém kutnohorském okrese. Další aktuální jarní kytičkou, tentokráte s nádhernými velkými fialovými květy, je koniklec.

Na brněnském sídlišti Kamenný vrch jej mají jako velkou raritu – nachází se zde přírodní rezervace, přezdívaná Kameňák. A právě zde vykvétají na jaře desetitisíce konikleců velkokvětých, jejichž počet je údajně největší na světě.

Počet trsů konikleců zde přesahuje až padesát tisíc. Kromě České republiky roste tato jarní kytička už jen na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Německu a Srbsku.

Kam za třpytivým zlatem?

Žluté květy petrklíčů neboli prvosenky jarní září každé jaro do daleka na Vlčí hoře u Černošína na Tachovsku. Obdivovat je chodí lidé ze širokého okolí. To je vždy znamení, že zima už svou vládu vzdala.

Skvělou volbou bude i vzácná louka u Černýše poblíž Klášterce nad Ohří. I tam najdete petrklíče, i když v menší míře, ale hlavně jiné, vzácnější rostliny, které v naší zemi nejsou často k vidění. Jsou to upolíny a vstavače, známé jako evropské orchideje.

Za jarní krásou se můžete vypravit i na kopec Košťál, který při západu slunce s oblibou pozoroval Karel Hynek Mácha. Je to nejkrásnější vrch Českého středohoří. Na jaře tu najdete plantáže žlutých sasanek, zlatou tařici a samozřejmě podléšku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden