Můj kousek štěstí

Užijte si saunu bezpečně

Saunování má skutečně blahodárné účinky pro celé tělo. Někteří lidé při něm ale stále chybují. Má svá pravidla...

Aby mělo saunování správný efekt, je dobré dopřát si jej aspoň dvě hodiny jednou týdně. Přitom je však třeba pamatovat na základní zásady saunování.

Saunování posiluje zdraví i krásu

Saunování je prospěšné pro celé tělo. Podporuje silnou imunitu, pomáhá vyplavit z těla škodlivé látky, vyplavením endorfinů pomáhá zbavit se stresu, posiluje srdce a uvolňuje svaly. Skvělé je také pro pokožku, protože podporuje tvorbu kolagenu.

Nesnažte se lámat rekordy

Při samotném saunování v horku vyčkejte nejméně do té doby, než se pořádně zapotíte. Ideální doba strávená najednou v sauně je asi 10–20 minut. Tato doba je ale individuální, někomu stačí zpočátku třeba jen 5 minut, jiný vydrží mnohem déle.

Nesnažte se vydržet co nejdéle za každou cenu, saunování je především o dobrém pocitu. Naslouchejte svému tělu, a pokud se necítíte dobře, saunu opusťte a dopřejte organismu dostatečné ochlazení. Po příchodu ze sauny je potřeba tělo zchladit.

Důkladně zchladit celé tělo je po horké sauně velmi důležité.

Nepodceňte fázi ochlazování

Nestačí však jen osprchovat se vlažnou vodou, tělo potřebuje pořádné ochlazení. Pokud nezvládnete studený bazének, dejte si chladnější sprchu. Je to důležité, protože v sauně se začne zvyšovat teplota těla a to se snaží aktivně ochlazovat.

Zintenzivní se činnost srdce, zvýší tepová frekvence, stoupá tlak, pokožka se prokrvuje a pocením se z těla vyplavují škodlivé látky. Následné prudké ochlazení pak donutí cévy, aby se zase stáhly a krevní oběh se vrátil do normálu.

Dejte si pauzu

Není dobré se bezprostředně po ochlazení vrátit zase zpět do sauny, protože to představuje pro organismus velkou zátěž. Po sauně a ochlazení si dopřeje alespoň 15 minut zklidnění, aby se tep dostal do normálu, tělo skutečně vychladlo a odpočinulo si. Až pak se můžete do sauny vrátit, případně si zajít do teplé vody do vířivky.

Lékař vám poradí, zda je sauna pro vás vhodná.

Nezapomínejte ani na hlavu

Hlava je součástí našeho těla, proto i péče o ni patří ke kompletnímu saunování. Využijte možnosti použít peelingy a další tělové přípravky, které třeba obsahují i med. Nebojte se je vtírat do vlasů, i když vám to poškodí účes.

Přes vlasy se látky dostanou do pokožky, a mají tak pozitivní vliv na naše zdraví. Po saunování zchlaďte nejen tělo, ale i hlavu, po nedokonalém ochlazení hlava bolí a může se dostavit i nespavost.

Nestřídejte saunu a parní lázeň

Kvalitní wellness centra jsou obvykle vybavena různými druhy suchých saun i parními lázněmi. Nesnažte se ale za každou cenu stihnout všechno.

Sauny a parní lázně fungují na zcela jiném principu a není dobré je kombinovat. Dopřejte si raději kvalitní čas se vším, jak to má být, v jednom z těchto typů.

Dobré rady

• Před vstupem do sauny se umyjte mýdlem a dobře osušte.
•V sauně si lehněte, tělo tak bude ve stejné teplotě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden