Můj čas na kafíčko

Užijte si sever Španělska - Costa Brava

Španělskou klasikou bývá pro letní dovolenou zejména Costa Brava. Právě tohle letovisko nabízí vše, co člověk u moře potřebuje. V blízkosti jsou navíc zajímavá historická města, která stojí za návštěvu.

Pobřeží Costa Brava ročně navštíví skutečně velká spousta českých turistů. Důvod je prostý. Letecky tu jste zhruba za tři hodiny a nabízí se tu vše, co je pro letní dovolenou třeba. Na své si přijdou příznivci členitého pobřeží, ale také piniových hájů a subtropické vegetace.

Costa Brava je rozdělena na mnoho malých letovisek. Tím největším a nejznámějším je patrně Lloret de Mar, které nabízí krásnou pláž Platja de Lloret s hrubším pískem a pozvolným vstupem do moře.

Najdete tu i božský klid

Pokud máte raději klid, pak se přesuňte na pláž Fenals, která je klidnější a z velké části ji lemují borové háje. Celkově má 700 m, a tudíž si na ní najdete určitě místo jen sami pro sebe.

Večery pak můžete strávit na krásné palmové promenádě a dát si jídlo v některé z restaurací, kterých je tu mnoho. Milovníci vodních hrátek si určitě přijdou na své ve Water Worldu. Pokud tedy berete na dovolenou i vnoučata, kterým moře nestačí, je pro ně tohle místo jako stvořené.

Blanes a Tossa

Dalším zajímavým letoviskem je Blanes, jehož dominatou je zřícenina hradu Sant Juan, která ze své výšky 165 m nabízí krásný výhled na město a jeho okolí. Nedaleko této památky najdete také botanickou zahradu.

Tamní pláž je rovněž s hrubým pískem a v moři se nachází skalní výběžek La Palomera, který rozděluje město na novější a starší část. Milovníci starobylých staveb si jistě zamilují Tossu de Mar. Staré město zdobí zbytky pevnosti z 12. století, zachovaly se ale i středověké hradby.

Můžete se tu procházet i romantickými a křivolakými uličkami s kamennými domy, které lemují malá náměstí. Tossa de Mar patří rozhodně k těm nejmalebnějším městěčkům v dotyčné oblasti. Dovolená na Costa Bravě ale rozhodně nemusí končit jen v letovicích. V okolí jsou totiž i zajímavá města.

Katalánsko je strhující

Třeba Girona je typické katalánské město, jehož dominantou je nejen jedinečná jednolodní katedrála, ale i malebná židovská čtvrť. Ve věhlasném Figueres zase najdete muzem Salvadora Dalího, mimořádného tvůrce, který se zde narodil.

Sbírka obsahuje průřez jeho tvorbou ze všech tvůrčích období. Nádherný je též klášter Montserrat, na nějž se můžete vypravit i lanovkou. V Tarragoně najdete obří amfiteátr, jenž kdysi sloužil ke gladiátorským soubojům. Ale zajímavostí k vidění je tu ještě mnohem víc.

Na čem si tu pochutnáte?

Když se řekne Španělsko, většině z nás se určitě okamžitě vybaví paella. Jde o směs rýže a kuřecího nebo vepřového masa, případně mořských plodů, s paprikou, česnekem a kořením. Ještě před ní si ale Španělé často dávají tapas, což jsou vlastně české jednohubky.

V jejich případě to bývá sušená šunka, klobása chorizo či smažené rybičky. Pokud jste milovníci polévek, zkuste netradiční studenou, která se nazývá gazpacho. Její základ tvoří rajčata, paprika, česnek, olej a chléb. Typickým nápojem v těchto končinách je sangria, což je nápoj z červeného vína, cukru, brandy a ovoce.

Teplota: vzduchu 29 °C, moře 24 °C

Zájezd letecky 8 dní, snídaně, od 13 870 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden