Můj kousek štěstí

Užijte si zimu v Nízkých Tatrách

Pečlivě si zabalte potraviny, nebo vám je sežere medvěd

Chcete krásně bílý, křupavý sníh a pořádnou zimu na horách? Přemýšlíte také trochu o cenové dostupnosti? Zajeďte se podívat na Slovensko. Nízké Tatry splní všechny vaše představy.

Nízké Tatry jsou druhým nejvyšším pohořím Slovenska. Jedete-li tam obdivovat přírodní scenérie, určitě byste si neměli nechat ujít návštěvu Brankovského vodopádu. Jeho výška je 60 metrů a je možné, že v době vaší návštěvy bude proměněn v ledopád.

Zážitkem je také zdolání legendární hory Chopok. Výšlap nahoru a následný pohled do údolí Nízkých Tater stojí za to.  A vůbec nevadí, pokud se na vrchol dostanete jednou z lanovek. Přespat můžete stylově – v kamenné chatě pod Chopkom, která se za dobu svého provozu stala útočištěm mnoha turistů ztracených ve vánici.

Na své si přijdou i milovníci jeskynních komplexů. Mezi nejnavštěvovanější patří Demänovská jeskyně Slobody, Demänovská ledová jeskyně a Jeskyně mrtvých netopýrů.

Lyžování v Jasné

Pokud si chcete pořádně zalyžovat, pak si určitě zamluvte ubytování v Jasné pod Chopkom.

Největší centrum zimních sportů nabízí přes 45 kilometrů moderních sjezdovek. Vyřádit se na nich mohou všichni od dětí a rekreačních lyžařů až po skutečné machry. Jistě ne náhodou do Jasné  občas zavítá Světový pohár ve sjezdových disciplínách.

Moderní zasněžovací systém se stará o to, aby sjezdovky byly v provozu minimálně pět měsíců v roce. Na samotný Chopok vás doveze jedna ze 30 lanovek, které dokážou přepravit až 30 000 osob za hodinu. V Jasné se v sezoně lyžuje až do pozdního večera na dvou osvětlených sjezdovkách.

Určitě se tu nebudou nudit ani děti. Se zapůjčeným snowboardem mohou vyrazit vyzkoušet překážky v místním vyhlášeném Snowparku. Ti odvážnější pak zkusí přežít divokou jízdu v místní Freeride zóně.

Pozor medvědi!

Pokud považujete historky o setkání s medvědem za roztomilý kolorit, zbystřete pozornost.

Huňáči se v Nízkých Tatrách vyskytují v poměrně značném množství a potkat je není taková vzácnost. Snad v každé brožurce pro turisty najdete i pokyny, jak se zachovat, když se s méďou skutečně potkáte. Pokud k tomu dojde, doporučuje se, abyste pokud možno nedělali rychlé pohyby a zvolna odcházeli pryč.

Za tmy se raději nepohybujte v blízkosti odpadkových košů, které šelmy rády vybírají. A rozhodně do svých batohů nedávejte výrazně aromatické potraviny, které medvěda přitahují jako magnet a přilákají ho k vám i z dálky.

Pokud možno, setkání s místním huňáčem se raději snažte vyhnout. Ne každý je stejný kamarád jako Méďa Béďa.

Tip na cestu

Pro cestu využijte nejlépe přímé vlaky EuroCity.  Pokud chcete maximální pohodlí, výhodná je noční cesta lůžkovými vozy ve vlacích EuroNight, které svezou případně i vaše auto autovlakem. Ceny jízdného jsou velmi příjemné.

4 dny v 4hvězdičkovém  hotelu se snídaní  vlastní dopravou  pořídíte již od 3900 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden