Můj čas na kafíčko

Užívejte si, ale i poznávejte Maroko

Dovolená v Maroku je pro české turisty velmi lákavá záležitost. Služby jsou tu nejen kvalitní, ale i cenově dostupné. Navíc si tu užijete historie, ale i koupání.

Většina turistů míří v rámci své africké dovolené v Maroku do letoviska Agádír a není se čemu divit. Právě tohle rajské místo nabízí širokou škálu špičkových služeb, ale rovněž 10 km dlouhou písečnou pláž, kde není ani problém najít si kouzelné místo, na němž budete jen vy a někdo vám blízký.

Výhodou je, že je tu všude pozvolný vstup do oceánu. V létě bývá na severním konci vystavěn i menší lunapark, takže i dětem se tu líbí náramně. Faktem ale je, že pokud chcete v Maroku poznat i památky, zrovna v Agádíru jich mnoho nenajdete.

Město totiž v roce 1960 zažilo velké zemětřesení a o většinu z nich přišlo. Třeba ale takový výlet na téměř až pohádkově působící pevnost Kasbah je zážitek, ať už se k ní vydáte pěšky, nebo využijete autobus.

Kouzlo marockých měst

Pokud ale opravdu chcete den i více věnovat památkám, k tomu jsou přímo předurčena marocká města. Můžete se vypravit na výlet do Marrákeše, od Agádíru vzdáleného 260 km. Ústřední místem je tu náměstí Jamaa El Fnaa, kde najdete spoustu tržnic, v nichž pořídíte cokoli, na co si jen vzpomenete.

Navíc za dobré ceny, tedy pokud umíte smlouvat. Ať už budete stát v Marrákeši kdekoli, nelze si nevšimnout úchvatné mešity Kutubíja. Milovníci historie si určitě přijdou na své v muzeu Dar Si Said, kde je zajímavá např. sbírka nádherných berberských šperků.

Magická Casablanca i Džabal Toubkal

Mnohá lákadla skýtá i další marocká perla – Casablanca. Dominantou je tu mešita Hassana II., jejíž minaret je nejvyšší v zemi a měří 210 m. Nádherná je i katedrála Sacre Coeur a Královský palác.

Centrální tržitě zde najdete v kamenné budově jen kousek od bran staré mediny v oblasti, kde vládne výstavní francouzská architektura. Pří návštěvě Maroka si nenechte ujít výlet do pouště. Ať už vás na Sahaře láká projížďka na velbloudu, nebo jen klidné popíjení čaje v beduínském táboře, je to něco, co vám z  paměti jen tak nevymizí.

Ačkoli je v Maroku minimum zeleně, nějakou najdete v okolí vodopádů Uzúd či v národním parku Toubkal. Ten zahrnuje plochu 380 km² a láká turisty k trekovým vyšlapům, neboť zde v pohoří Atlas leží i nejvyšší hora severní Afriky, relativně snadno dosažitelný Džabal Toubkal.

Pochutnejte si...

Favoritem marocké kuchyně je bezesporu tajine, což je vlastně směs různých druhů masa, rýže a zeleniny. Tajine není ani tak název jídla, jako spíš nádobí, v němž se připravuje – jde o velký hrnec. Dalším tradičním pokrmem je bastila, což je jídlo sváteční.

Připravuje se dlouho a je tvořeno několika vrstvami těsta, které je prokládáno kusy masa, vajíčky, houbami či hrozinkami. Ke všem jídlům se tradičně podává arabský chléb. Velmi oblíbený je rovněž jogurt a cukrovinky, jako jsou turecký med, mandle v karamelu a ořechy.

Oblíbeným dezertem je také jus avoccat, což je rozmixované avokádo s cukrem a jogurtem. V Maroku se hodně konzumuje ovoce, a to hlavně granátová jablka, melouny či datle.

Po jídle se pije národní nápoj, silný a hodně sladký mátový čaj, který se připravuje ze zeleného čínského čaje a čerstvých lístků máty. Variantou je rovněž mandlové mléko, anýzový čaj či banánový džus. Pijí se i místní minerálky.

8 dní letecky s all inclusive od 10 569 Kč

Teplota vzduchu: 30 °C, moře: 21 °C

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden