Můj čas na kafíčko

Užívejte si klidu a pohody - Sicílie a Liparské ostrovy

Sever Itálie je pro dovolenou taková česká klasika, daleko zajímavější je ale návštěva italského ostrova Sicílie, který nabízí mnoho zajímavého.

Sicílie patří mezi oblíbené destinace, a to nejenom kvůli příjemnému koupání, ale i tamním památkám. Jak se sem ale nejjednodušeji dostat? Samozřejmě letecky, pokud ale nejste fanoušky tohoto druhu dopravy a raději si chcete dojet na tohle místo svým vozem, pak i to je možné.

Nejvíce frekventované trasy trajektu jsou Reggio Calabria – Messina a Villa San Giovanni – Messina. Lístek na osobu stojí okolo 3 eur, za automobil pak zaplatíte 37 eur. Vůbec asi to nejkrásnější koupání si můžete užít, pokud se dostanete na pláž Scala dei Turchi, která se nachází na pobřeží Realmonte.

Unikátní zážitek

Tamní písčité pláže totiž obklopuje zářivě bílý skalnatý útvar, a pokud se na této pláži uvelebíte, bez fotografie odtud neodejdete. Čistou písčitou pláž s nedotčenou přírodou zajímavých barev si můžete vychutnat také na západě ostrova, a to konkrétně v přírodní rezervaci Zingaro.

Ta je přerušována útesy, ovšem stojí za to se jimi prodrat, neboť se přitom pokocháte úchvatnými výhledy. Sicílie ovšem nejsou jen pláže, ale také města s atraktivními památkami. První destinací, kam většina turistů míří, je hlavní město Palermo.

Ústřední památkou je katedrála Santa Vergine Maria Assunta z 12. století, kterou najdete přímo na náměstí Piazza Cattedrale, či kostel San Giovanni degli Eremiti. K zajímavostem patří i místní trhy, ty nejznámější jsou Ballaro a Vucciria.

Zkuste Liparské ostrovy

Vyplatí se ale cestovat i mimo Palermo, a to třeba do malebného městečka Agrigento, kde se nachází Údolí chrámů, patřící na seznam památek UNESCO. Na zmíněném seznamu nechybí ani nejvyšší evropská sopka, Etna (3357 m).

Na tu většina turistů vyráží speciálním vozem s průvodcem, je ale možné se tam dostat také lanovkou nebo pěšky. Za památkami a koupáním se vyplatí vyrazit na Liparské ostrovy, které zaujmou černým sopečným pískem na plážích. Na ostrovy se dostanete trajekty, které nabízejí dvě přepravní společnosti.

Nejrychlejší cesta se nazývá Vulcano s dobou plavby okolo 40 minut. Největším ostrovem tohoto souostroví jsou Lipary, oblíbenými ostrovy jsou také Stromboli (nachází se tu činná sopka) či Vulcano (je tu kráter Gran Cratere či sirné jezírko). Nudit se tam rozhodně nebudete.

Tamní kuchyně

O becně se o sicilské kuchyni dá říct, že je osvěžující a velmi lehká. Ostatně kvůli horkému počasí na Sicílii nikdo nemá na hutné a těžké pokrmy ani pomyšlení. Velmi žádané tu je šťavnaté ovoce a zelenina.

Sicílii lze považovat za ráj citrusů, pochutnat si můžete na citronových sorbetech, likérech či kandovaných pomerančích. Milovanou pochoutkou jsou tu tzv. arancini (na snímku). Jedná se o vařenou rýži, která se po vychladnutí smíchá s masovým ragú.

Následně jsou ze směsi připravovány kuličky, které se obalí v trojobalu a smaží se v olivovém oleji. Existují i varianty s houbovou či špenátovou náplní. Nejlepší arancini mají prý v menším bistru Ke Palle v Palermu.

Hlavní chody na Sicílii jsou založené na mořských plodech, které zahrnují krevety, mušle, olihně či chobotnice. Nejtypičtejším dezertem jsou pak tzv. cannoli, což je fritovaná trubička plněná sýrem ricotta. Kraje trubičky zdobí kandované ovoce. Hodně se tu jí také dort, tzv. cassata.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden