Můj čas na kafíčko

Užívejte si španělský víkend - Barcelona

Hledáte ideální cíl pro víkendový výlet po Evropě? Pak vás zcela jistě uspokojí španělská Barcelona. Nejjednodušším způsobem se sem dostanete letecky, ale samozřejmě existuje i možnost busem, nicméně to se musíte připravit na dlouhé hodiny na dálnici.

Tady se vám bude líbit

Jakmile už v Barceloně budete, jen těžko se vám z ní bude odjíždět. Panuje tu uvolněná atmosféra, jsou zde krásné pláže, chutné jídlo, bohatá historie a jedinečná architektura. Hlavním turistickým cílem je bezesporu Sagrada Familia, což je stále nedokončené dílo geniálního katalánského architekta Antonia Gaudího.

Stavba baziliky začala již v roce 1882, k završení stavebních prací by pak mělo dojít v roce 2026, na výročí Gaudího úmrtí. Vstupenky si určitě rezervujte dopředu přes internet, neboť bývají vyprodané.

Úžasný Antonio Gaudí

Dalším velkolepým Gaudího dílem je Park Güell. Zde můžete obdivovat desítky drobných staveb s čitelným rukopisem fenomenálního tvůrce, jimiž jsou zejména barevné mozaiky, nerovné linie, výrazné zdobení a vysoké sloupy.

Při procházce městem nemůžete minout obrovské náměstí Plaza de Cataluña, jež propojuje Staré Město a čtvrť Eixample. Na náměstí si užijete bohatého mixu architektonických stylů. Přímo z náměstí pokračujte přes kilometr dlouhou ulicí Las Rambla, nejpopulárnější třídou města.

Lemuje ji vzrostlé stromořadí a narazíte zde na architektonické skvosty včetně Gran teatre del liceu či mozaiky od Joana Miróa. K tomu vás tu neustále baví pouliční umělci.

Pokud vám ale můžeme poradit, na jídlo tu nechoďte, je to tu zbytečně předražené a kvalita není vždy zrovna zaručená. Pro gastronomický zážitek si raději vyberte některý z podniků v jižní části města. Ušetříte, a ještě si i pochutnáte.

Známý trh La Boquería

Možná si dáte něco k osvěžení či zasycení na La Boquería, což je hlavní městský trh hned vedle promenády Las Rambla. Nakoupíte tu místní delikatesy za nízké ceny, a to včetně čerstvých mořských plodů. Mezi turisty je trh velmi populární.

Pokud se chcete kochat výhledy, ty nejlepší vám nabídnou asi terasy zdejší katedrály, věže Sagrada Familia, ale pominout nelze ani lanovku na vrchol Montjuïc či také obchodní dům Las Arenas.

A pokud budete chtít na závěr víkendu potěšit také svého manžela, vemte ho na největší fotbalový stadion v Evropě Camp Nou, kde hraje slavná FC Barcelona. Z toho bude mít takový zážitek, že vás bude snad i na rukou nosit.

Pochutnejte si...

Patrně nejznámějším španělským pokrmem je tradiční paella. Jedná se o originální a mimořádně chutnou pochoutku z rýže, masa, směsi koření a zeleniny. Existuje jich velké množství, a sice s mušlemi, kalamáry, krevetami, ale i s kuřecím či jehněčím masem.

V Katalánsku nezapomeňte ochutnat také tlačenku botifarra či některou z pikantních klobás fuet. K většině jídel se ve zdejší oblasti podává pa amb tomàquet, což je opečený kus pečiva potřený rajčatovou omáčkou a zakápnutý olivovým olejem.

Typické jsou také tapas, což jsou vynikající drobnůstky (něco jako naše jednohubky), které se podávají k jídlům, ale i samostatně. Tradičným dezertem je crema catalana, tedy vaječný krémový dezert s karamelovou příchutí.

Z pití si oblíbíte španělské víno, nejkvalitnější výrobky pochází z oblastí Penendés a Priorato. Velmi typická je pro tuto zemi ale také sangría, jejíž základní složkou je červené víno a nakrájené ovoce.

Teplota vzduchu: 24 °C, moře: 20 °C

3 dny letecky s polopenzí od 8 990 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden