Můj kousek štěstí

V létě buďte na maso přísní!

Chcete-li, aby vaše steaky byly nejen chutné, ale také zdravotně nezávadné, dávejte si v horkých dnech pozor! Ideální je maso nakupovat přímo na pultovém prodeji v řeznictví, kde vám zkušený řezník poradí nejen s výběrem vhodného kousku, ale i poskytne informace o jeho stáří a původu.

Maso musí zrát opatrně! Málokdy si koupíte maso natolik zralé, aby bylo ke grilování připravené. Většinou ho musíte nechat dozrát vy sami! Jde o složitý proces, při němž maso získává požadované vlastnosti.

Jak poznáte jeho vyzrálost?

Po zatlačení prstu do svaloviny vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém ne. Je třeba si uvědomit, že jde o velice choulostivou potravinu. Proto je třeba maso v letních měsících přenášet pouze v termo-izolačních taškách, aby nedošlo ke kažení. Po přinesení domů je skladujte v chladničce, červené maso při teplotě do sedmi stupňů, drůbeží do čtyř stupňů.

Zničí grilování salmonelu?

Maso není vhodné rozmrazovat v mikrovlnné troubě, ani při pokojové teplotě. Je to ideální prostředí k množení nežádoucích mikroorganismů. Nedostatek času někdy svádí k tomu, abychom kupovali maso už naložené v marinádě. Tyto masné polotovary by se měly připravovat každý den čerstvé, ale ne vždy tomu tak je. Pod kořeněnou marinádu se totiž špatné maso dobře schová. Je sice pravda, že teplota nad 70 stupňů zničí bakterie jako je salmonela, maso by jí však muselo být vystavené po dobu 30 minut, což se u grilování nestává. I kdyby kupované marinované maso bylo kvalitní, nikdy nevíte, co všechno obsahuje grilovací koření, ve kterém je maso naloženo, a tak v rámci zdraví radši investujte čas do domácí přípravy..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden