Můj kousek štěstí

V létě nešetřete hořčicí, vyžene parazity z těla

Potká-li se směs rozemletých semen s vodou, octem, solí a cukrem, vzniká pochutina, která lidem už mnohokrát během posledních tisíciletí zpestřila jídelníček.

K tomuto základu se přimíchávají různá koření a další ingredience, díky nimž vzniká široká škála hořčic.Už Hippocratos se o hořčici zmiňuje při léčení nejrůznějších neduhů. Ve střední Evropě se hořčice dostala na stůl šlechticů až okolo roku 800 zásluhou Karla Velikého. Mezi nejznámější druhy patří hořčice kremžská a plnotučná.

Skvělá na opary

Je dobrá na opary, bolesti zubů, neurologické problémy, myomy, problémy s klouby a pomáhá i při popáleninách. Je výborným vypuzovačem parazitů a skvělou prevencí proti nim. Hořčice je prostě jedním z nenápadných všeléků v naší kuchyni.Snižuje nebezpečí vzniku rakoviny a dokonce „ozdravuje“. Kromě toho je v hořčici často kmín, kurkuma a ocet, které jsou označovány za zázraky proti rakovině. Posiluje práci střev a žlučníku. Je bohatá na vitamín C, hořčík, vápník i flavonoidy, proto zlepšuje zažívání po požití těžkých jídel a lahodně odmazává hříchy napáchané při grilování a smažení.A mimo jiné - patří mezi afrodiziaka. Čím více hořčice, tím úžasnější milování!

Dejte si na zdraví

Jak si vyráběly hořčici naše babičky? Budete potřebovat 100 g hořčičných semínek, 40 g moučkového cukru nebo medu, ¼ – ½ l svařeného vinného octa.Semínka umelete na makovém mlýnku, pak přidáte cukr a stále mícháte. Přidáte studený ocet. Připravíte hustou kaši, kterou dáte na dvě hodiny uležet. Podle potřeby přidáte tolik octa, aby byla hořčice přiměřeně hustá.Dáte ji do sklenice, vzduchotěsně uzavřete a necháte odležet. Po 14 dnech ji můžete použít. Vyrobit si můžete také pikantní hořčici z cukety. K výrobě budete potřebovat 800 g cukety, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa, 300 ml rostlinného oleje, cukr, sůl, mletý pepř, 200 g plnotučné hořčice a chilli.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden