Moje sladké tajemství

V pampeliškovém kořenu se ukrývá velká síla

Máte pocit, že váš organismus potřebuje po zimě důkladnou regeneraci? Tak právě s tím vám může pomoci pampeliškový kořen. Ten totiž prospívá celému tělu a dokonce se uplatní při hubnutí.

Určitě víte, že před nástupem zimy rostliny stahují všechnu svou sílu do kořenů, díky čemuž přežijí chlad následujících měsíců. Léčivé kořeny se proto sklízejí brzy zjara, když pominou mrazíky, nebo na podzim.

Není to jen obyčejný plevel

Jeden z nejúčinějších kořenů patří právě pampelišce, nebo chcete-li smetance lékařské. Právě toto její jméno svědčí o tom, že pampeliška není jen obyčejný plevel, ale užitečná rostlina s mnoha benefity pro lidské zdraví.

Ačkoli je v podstatě léčivá celá rostlina, největší síla se ukrývá právě v jejím kořeni. I lékaři dnes vědí, že pampeliškový kořen pomáhá s vylučováním přebytečné vody z těla.

Léčí játra i močové cesty

Také je nápomocný při léčbě a regeneraci jater, má protirakovinné účinky, snižuje krevní tlak, cukr, cholesterol a prospívá krevnímu oběhu. Podporuje trávení, uklidňuje žaludek, čistí a posiluje ledviny a léčí močové cesty.

Navíc je spolehlivým prostředkem pro čistění krve a léčbu různých kožních neduhů. Má výrazné dotoxikační účinky a dokonce pomáhá při hubnutí. Teď už víte, že je pampeliška hotový poklad, a že nejlepší doba pro sběr jejího kořene je právě nastupující jaro. Tehdy je totiž kořen díky vysokému obsahu fruktózy lehce nasládlý.

Příprava čaje je jednoudchá

Nejlepší bude, pokud si nasbíráte kořeny dvou a víceletých rostlin, které jsou silnější a snáze se zpracovávají. Kořen opatrně vyryjte, třeba s pomocí zahradnické lopatky, nať odstraňte a sesbírané kořeny dobře omyjte vodou, očistěte kartáčkem a okamžitě zpracujte, například usušte.

Po celý další rok si pak z něj můžete vařit čaj, a to tak, že 1 lžičku nadrcených kořenů smetánky, přelijete šálkem vroucí vody, hrneček přiklopíte a necháte 10 minut louhovat. Pak už jen přecedíte a můžete popíjet.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden