Moje sladké tajemství

V Poděbradech najdete královské hýčkání

Tradice lázeňství v Poděbradech sahá až do 17. století. Nachází se v úrodném údolí řeky Labe a lázně patří mezi největší ve Středočeském kraji. Zavítat sem můžete za léčbou, ale i za zážitky a odpočinkem.

V  Poděbradech se zaměřují především na nemoci srdce, cukrovku nebo pohybové ústrojí. Léčí se zde i pacienti po onkologickém onemocnění, po úrazech nebo s onemocněním nervů. Unikátním přírodním léčivým zdrojem je silně mineralizovaná Poděbradka.

Koupele v ní zvyšují prokrvení kůže a příznivě působí na srdce a ledviny. Je vhodná při léčbě vysokého krevního tlaku. K pití je k dispozici na kolonádě nebo přímo v lázeňských hotelech. Další místní minerální prameny jsou pojmenovány po známých osobnostech.

Pramen Hohenlohe najdete v hradním příkopu, na kolonádě zase pramen profesora Libenského a pramen Bočka z Kunštátu. V altánku u nádraží je Trnkův pramen, na Riegrově náměstí Riegrův pramen, nedaleko kostela je Svatojánský pramen a za nádražím Žižkův pramen.

První železitý pramen vyprýštil u Poděbrad podle Jana Amose Komenského v roce 1624 a používal se k léčbě ženských a očních nemocí.

Speciální pobyty pro dámy

Pro klienty mají lázně připravenu řadu preventivních, relaxačních a wellness programů. Úspěch slaví u žen především Dámský víkend nebo Týden pro ženy, který je pravým lázeňským zážitkem. Zahrnuje uhličité koupele, přísadovou koupel, klasickou i aromaterapeutickou masáž, parafínový zábal na ruce, pobyt v solné jeskyni a jalovcový zábal.

V nabídce jsou i procedury podporující hubnutí jako rehabilitační cvičení v bazénu, kdy se v teplé vodě odlehčí klouby a prohřejí svaly. Revitalizační a zpevňující zábal „Vital“ vyživuje a zjemňuje pokožku celého těla, lze ho využít při kožních problémech i jako prevenci celulitidy.

Oblíbený je i detoxikační zábal z mořských řas, které jsou zdrojem minerálních solí a dalších prvků. Zlepšuje krevní oběh, stimuluje imunitní systém, harmonizuje látkovou výměnu a hormony. Podporuje odplavování škodlivin z těla.

Nenudí se zde ani muži

I muži si zaslouží relax, pro ně je připravena přísadová koupel s whisky, infrasauna a solná jeskyně. Pro aktivní trávení volného času jsou k dispozici tenisové kurty, golfové hřiště, minigolf, bazén, střelnice, kuželky, je zde možnost vyjížďky na koni po břehu Labe nebo squash.

Nově lázně nabízejí péči o pacienty, kteří prodělali onemocnění Covid-19. Oxygenoterapie, inhalace Vincentky, skupinové dechové cvičení a uhličité koupele zlepšují imunitu a působí blahodárně na nervový systém, srdce a plíce.

Přínosné jsou i koupele s využitím Poděbradky s přísadou eukalyptu či parafínové obklady hrudní páteře.

Spousta zážitků na jednom místě

Hlavní roli v dějinách Poděbrad hrál panovník Jiří z Poděbrad. Připomíná ho socha na náměstí Krále Jiřího, která byla provedena unikátní technologií – měděné části jsou našroubovány na železnou kostru. Lázeňské město s řadou kaváren, cukráren, parků a pavilonů si můžete projít sami nebo využít vyhlídkový vláček.

V Polabském muzeu si prohlédnete model první automatické plnírny lahví, do nichž se stáčí známá Poděbradka. Nejznámější místní atrakcí jsou Květinové hodiny. Pochází z roku 1936 a kromě času je pomocí sazenic zobrazeno i aktuální datum. Dominantou města je Zámek Poděbrady.

V roce 1905 tu proutkař objevil pramen Poděbradky. Dnes je na zámku muzeum. S dětmi se zajděte podívat na Dětský orloj, který je u vstupu na kolonádu z náměstí Krále Jiřího. Po vhození desetikorunové mince hraje, zpívá a rozpohybuje se.

Formou kreseb představuje historii města. Milovníci českého skla se mohou vypravit do místní sklárny, filmové a komiksové fanoušky zase potěší Film Legends Muzeum, plné roztomilých hollywoodských a pohádkových postaviček.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden