Můj kousek štěstí

Vadí mi drzé tykání mladších kolegů

Před rokem jsem přišla o zaměstnání, kde jsem pracovala celý život. Nyní většina mých nových kolegů jsou mladí lidé a každý z nich mi automaticky tyká.

Většinu života jsem pracovala jako úřednice, před rokem mě ale v rámci rušení míst propustili, tři měsíce jsem strávila na pracáku a byla zoufalá hrůzou, že už neseženu práci.Do důchodu nemám daleko, tak potřebuji aspoň trochu slušný plat, který se mi počítá. Proto jsem si nemohla vybírat a nastoupila v jednom velkém internetovém obchodě na zákaznické lince – řeším požadavky volajících zákazníků, případně s nimi vytvářím objednávky.Není to tak strašné, jak jsem si myslela, i když teď před Vánoci je pěkný šrumec. Podstatné je, že nemusím nikomu nic vnucovat. Na to bych žaludek neměla. ..

Každý s každým

Na co si ale nemůžu zvyknout, to jsou vztahy na pracovišti.V mé věkové kategorii je nás tam pár exemplářů, většinou tu práci dělají studenti, kteří ji mají jako brigádu, nebo lidi kolem třicítky. A všichni si automaticky tykají. Nejsem nějaká cimprlína, na vykání si nepotrpím, ale ráda si sama rozhoduji, komu tykání nabídnu a komu ne.Na našem pracovišti je to jinak. Tady si prostě tyká každý s každým. Hned při mém nástupu mě vedoucí našeho týmu, která je mladší, než mé děti, přivítala slovy: „Ahoj, vítám tě…“ Zarazilo mě to a řekla jsem jí, jak jsem zvyklá: „Dobrý den!“ Což zase zarazilo ji a vysvětlila mi, že je u nich zvykem si vzájemně tykat.

Nebrat to osobně

Jak se lidé různě střídají na směny, tak mě často s něčím osloví študák, pomalu ještě s mlíkem na bradě, kterého vidím poprvé, a zcela suverénně mi tyká. Bavila jsem se o tom se svými vrstevníky, kteří tam také pracují a všichni to cítíme podobně.Vadí nám to. To, že nikoho z těch mladých ani nikoho z vedení firmy nenapadne, že se jedná o neslušné chování?  Nejhorší je, že s tím nemůžu nic moc udělat, protože bych tam pak asi s nimi nevydržela. A tak to nějak skousávám, i když občas, když mi tykne nějaké přidrzlé ucho, se mi otvírá kudla v kapse.Asi už jsem opravdu stará konzerva a snob.

Kamila (57), Hradec Králové .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden