Moje šťastná hvězda

Valérie Zawadská: Ohrozila své dítě?

Čím se měla provinit?

Herečka a dabérka VALÉRIE ZAWADSKÁ (57) se v jednom z nedávných rozhovorů rozpovídala o své obrovské neřesti a možná prozradila více, než chtěla. Svým šokujícím přiznáním si proti sobě dost možná poštvala nejednoho svého fanouška!

Přátelé a lidé z blízkého okolí hvězdy českého dabingu vědí, že Valérie Zawadská patří mezi vášnivé kuřačky. Cigareta v ruce a stoupající šedý dým k ní totiž patří už opravdu dlouho. „Já nebudu říkat, kdy jsem s cigaretami začínala, i když všichni moji kamarádi to vědí,“ zavzpomínala Zawadská na chvíle, kdy si dopřála nikotin poprvé. „Ve čtrnácti letech jsem ale na chvilku přestala a asi od šestnácti kouřím nepřetržitě až dosud,“ šokovala hned v úvodu herečka. Když pomineme veškerou škodlivost tohoto zlozvyku, dost možná právě cigaretám vděčí za svůj nádherně zabarvený hlas, díky kterému si v dabingu udělala skvělé jméno. To však zdaleka není to jediné, čím Valérie šokovala. Herečka je matka dvou synů a vzhledem k tomu, že jak sama uvedla, kouří od šestnácti let nepřetržitě, nemohlo nedojít na otázku, jak to bylo v době, kdy chlapce čekala. Její odpověď přítomné velmi překvapila.

Kouřila v těhotenství

„On by to byl pro to tělo, a tím pádem i děti, které jsem nosila, šok, kdybych toho nechala úplně, tak jsem akorát na doporučení lékaře snížila počet cigaret,“ uvedla beze studu Zawadská. Kouřit tedy nepřestala ani v době, kdy své děti čekala. Lékaři moc dobře vědí, proč kouření v těhotenství nedoporučují. Pro nenarozené dítě totiž představuje nemalé riziko. U dětí matek kuřaček se po porodu vyskytuje celá řada komplikací. Nejzávažnějšími z nich jsou neurologické abnormality a poruchy vývoje a chování. Kuřačky mají samy dvakrát vyšší riziko rozvoje poporodních zdravotních komplikací s následkem smrti než nekuřačky! S tím však musela být herečka nepochybně srozuměna. Ani to ji ale podle všeho od její tabákové neřesti neodradilo.

Měla kliku

Měla ale štěstí. Oba její synové se narodili úplně zdraví a matčino hazardování naštěstí skončilo dobře. Starší JAN (21) studuje na státní konzervatoři klasickou a zároveň na Ježkově konzervatoři elektrickou kytaru. Mladší ROMAN (18) je v současné době na gymnáziu s rozšířenou hudební výchovou a stejně jako bratr propadl hře na kytaru. Zda i oni po vzoru své matky propadli nikotinové vášni, není známo. Snad se jim ale tento zlozvyk obloukem vyhnul.

Odstrašující příklad

Zároveň by Honzovi a Romanovi maminka mohla posloužit jako odstrašující případ a oni, až budou chtít jednoho dne založit rodinu, dají přednost partnerkám, které kouření neholdují. Přece by nechtěli riskovat, aby se jejich potomci ocitli v nebezpečí nebo byli jakýmkoli způsobem ohroženi na zdraví.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden