Můj čas na kafíčko

Vánoční svátky ve světě

Láká představa vánoc v exotickém ráji? Vánocům se daří i v zemích, kde se vedle Ježíška uctívá i bůh Šiva, Krišna nebo prorok Mohamed. Všude na světě ale rádi slaví vánoce. Často netuší, že se v těch dnech nějaký spasitel narodil. Jak se slaví vánoce ve světě?

Brazílie

Pokud si říkáte, že Vánoce bez sněhu nejsou ono, ale i na to Brazilci mysleli, a tak každoročně sníh nahrazují chomáčky nečesané bavlny, kterou zdobí stromy. Kromě této „sněhové nadílky“ nesmí chybět ani řezané květiny a velkolepé ohňostroje vybuchující na obloze. To vše doplňuje hlasitá hudba a veselí. V Brazílii vládne silná katolická tradice, a tak je místní slaví Vánoce se vším všudy.  Bohatá večeře (tzv. Ceia de Natal – Večeře Zrození) se skládá z nadívané krůty, šunky, neloupané rýže, mořských plodů, sladkých zákusků a obložené mísy z čerstvé zeleniny a exotického ovoce. Pětadvacátým prosincem vánoční veselí nekončí, pokračuje totiž až do Tří králů 6. ledna. A pak už se všichni těší na únor, čas karnevalů.

Brazilci slaví stále, ale o Vánocích se odvážou skoro jako při karnevalu!

Egypt

Vánoce v této muslimské zemi jsou specifické. Jednak tu žije menšinová křesťanská Koptská církev, jednak si místní muslimové považují faktu, že v Egyptě nějaký čas žili Marie s Josefem a malým Ježíškem. Vláda fikaně vyhlásila Vánoce svátkem křesťanů i muslimů na pravoslavné datum 7. ledna. Jsou vidět světýlka a většinou umělé vánoční stromečky, ale i Santa Claus tančící břišní tance. Koptové slaví den narození Krista půlnoční mší a zvoněním zvonů. Největší mše se koná od 23 hodin v katedrále sv. Marka v Káhiře, vede ji koptský papež a vysílá ji egyptská televize. V rodinách se jí jídlo z masa a rýže zvané fatta, sladké sušenky s křížem a děti rozbalují dárky. Od 25. se drží u Koptů až do 6. ledna půst, jí se jen veganská strava.

Pro Kopty jsou Vánoce i šancí předvést se "nekřesťanům".

Kanada

Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečící večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa Claus podobně jako v sousedních USA a v noci z 24. na 25. prosinec bývá zdvořilé nechat mu v kuchyni sušenky nebo láhev mléka. Peče se speciální Barley Candy, vánoční „cuc na kládě“ ve tvaru Santy, stromku, sněhuláka či soba. V provinciích Newfoundland a Nova Scotia probíhá „vánoční šaškování“ maškar, které chodí dům od domu, jedná se o pouliční párty podobnou našemu masopustu. Ve frankofonní provincii Québec pořádají opulentních hostiny a pečou královský dort La Fete du Roi, ve kterém se skrývá fazole. Kdo ji ve svém kousku najde, je králem Vánoc!

Kanaďané stejně jako "Amíci" nadšeně soutěží ve vánoční výzdobě.

Indie

Vánoce tu vycházejí jednak z britské tradice, podle které slaví malé křesťanské ostrůvky v této hinduistické zemi, a odlišně v provincii Goa na západním pobřeží, jež bývala portugalskou kolonií. Indický stát uznává Vánoce jako jednodenní svátek 25. prosince, ale místní křesťané si ho po libosti prodlužují a dělají dojem na hinduisty. Na Boží hod pečou sladké koláče, chodí na mše a inscenují tzv. mélu, obřad, při němž přijíždí z Betléma soška Jezulátka. Před kostely se shromáždí lunapark s ohňostrojem, houpačkami, kolotoči a horskou dráhou, což zláká i „nekřesťany“ k mnohadennímu mecheche. V provincii Goa jsou oslavy o to mohutnější, že se k nim přidávají Evropané, žijící na plážích Anjun, Candolim či Agonda.

Ozdobený kostel v indickém Thrissuru je připraven na "nájezd" křesťanských oveček.

Austrálie

Protinožce o Vánocích navštěvuje Otec Vánoc, ale poslední léta si na oblibě získává i jeho americký rival Santa Claus. V noci z 24. na 25. prosince přichází do domů a vkládá dětem dárky do punčoch na krbu či do povlaků na polštář zavěšeném v rohu postele. Vánoční výzdoba je střídmá, používají se především slaměné ozdoby, větvičky ze stromů, jmelí a samozřejmě vánoční stromeček. Slunečné klima přesunuje vánoční večeři na terasy a zahrady, kde se servírují mořských plodů, krocana, kachny, kuřete, těstovin, druhově velice pestrých salátu, zmrzliny, švestkové pudinku, koláčů. Hoduje se taky i na pláži. Často se tu dodržuje sympatický zvyk, že se na Vánoce sjede nejširší příbuzenstvo a slaví se, vzpomíná, rozjímá.

I tady znějí Rolničky.

Jižní Afrika

Vánoce tu jsou poznamenány turisty a prázdninami, protože prosinec je začátek nejpříjemnějšího jarního počasí a místní školáci volno. Sněhovou kulisu nahrazují květiny, kvete tu skoro všechno. Na Štědrý den jsou domy vyzdobené větvemi borovic a všichni mají někde v rohu ozdobenou jedličku a kolem ní dárky. Přináší je Otec Vánoc, dle britského vzoru anebo v afrikánských rodinách Sinterklaas, holandská varianta Santa Clause. Jí se některé z tradičních jídel: krocan, hovězí pečeně, biskupský chlebíček, sele, žlutá rýži s rozinkami, švestkový pudink, sušenky. Odpoledne vyráží rodiny na společně strávený odpočinek, např. koupání v moři. Oblíbený je Boxing Day: 26. prosince, který tráví rodiny společným odpočinkem.

Rada Kapského města pořádá vánoční koncerty pod Stolovou horou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden