Moje chvilka pohody

Vaše emoční inteligence

Emoční inteligence (EQ) ovlivňuje nejen to, jak jednáte s lidmi, řešíte problémy a rozhodujete se, ale i jak přistupujete k životu.

Každý má emoce, ale ne každý dokáže vyjádřit přesně to, co cítí. A to často vede k nedorozuměním. Emočně inteligentní lidé své emoce zvládají, rozumějí jim a dokáží je pojmenovat.

Někteří řeknou, že se necítí nejlépe, emočně inteligentní lidé vám poví, že jsou podráždění nebo frustrovaní. Prostě jsou specifičtější a díky tomu se svými emocemi umí pracovat. A jak se poznají?

Dobře se znají a jsou pozitivní

Lidé s dobrou emoční inteligencí ví, co je baví a co je udržuje v dobré náladě a nenechají si nikým zkazit radost. Zároveň pro ně není důležité, co si ostatní myslí. Nemají potřebu přemýšlet nad „co by kdyby“ a ví, že když vás přepadnou chmurné myšlenky, jsou to stále jen myšlenky, nikoliv fakta.

Mezi další projev emoční inteligence patří sebeovládání, umění říkat ne. A také se neurážet. Pokud dobře víte, kdo jste, a znáte své dobré i špatné stránky, pro ostatní je velmi těžké vás zkritizovat a naštvat. Emočně inteligentní lidí jsou sebevědomí a otevření, díky čemuž snadno vaši urážku obrátí v žert a máloco se jich dotkne.

Jsou vyrovnaní a empatičtí

Znají své limity a jsou dostatečně sebevědomí, což jim pomáhá lépe se vypořádat s konflikty a odrazit neopodstatněnou kritiku. Emočně inteligentní lidé nejsou pasivní nebo agresivní, když dojde na stresové situace. Zůstávají vyrovnaní a snaží se uklidnit vypjatou atmosféru. Není podstatné, zda jsou introverti nebo extroverti: zajímají se o životy druhých.

Je to proto, že jsou velmi empatičtí, což je znakem vysokého EQ. Každý může udělat chybu. Důležité je ovšem poučit se a už ji víckrát neopakovat. A také umět odpouštět nejen druhým, ale především sobě samým. V tom je jejich síla. Ale nezapomeňte, že vám sice odpustí, ale rozhodně nezapomenou, tak to nezkoušejte podruhé.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden