Můj kousek štěstí

Vavřínový ráj Tenerife

Osvěžující vody oceánu, vysoké hory, černé sopečné pláže a vavřínové lesy

Kanárské ostrovy – sedm ostrovů v Atlantiku. Tenerife je z nich největší a najdeme na něm i nejvyšší horu Španělska. Povalovat na pláži a opalovat se můžete na tomto ostrově kdykoliv.

Na Kanárské ostrovy můžete vyrazit v podstatě kdykoliv v průběhu roku. Na pláži si sluníčka užijete i v zimních měsících. Ovšem na největším ostrově – Tenerife - je díky sopce Pico del Teide, která je nejvyšší horou celého Španělska, klima rozděleno na severní a jižní.

Severní pobřeží je často zahalené do mraků, na jihu bývá hodně slunečno. Severní část je krásně zelená, rozléhají se zde jedinečné vavřínové lesy, ta jižní je dost suchá. Většina pláží na Tenerife má černý lávový písek.

Vyhlášená je zejména Černá pláž v Puerto de La Cruz. Najdete tu ale také uměle dosypané světlé pláže, na které se přiváží žlutý písek ze Sahary, kupříkladu na pláži Costa Adeje.

Pláž se světlým pískem má také vyhlášená Playa de las Teresitas, kde jsou vysázené dokonce palmy. Hlavní turistická oblast na jihu se rozkládá kolem města Los Christianos, na severu je to letovisko Los Gigantes.

Majestátní Bílá hora

Nejvyšší horou ostrova je sopka Teide. V první polovině roku je pokrytá sněhem a je tak vysoká, že za jasného počasí ji můžete dobře vidět ze všech ostatních ostrovů. Proto také Tenerife znamená v původním jazyce Guančů "Bílá hora".

Právě díky této hoře je na jižní straně ostrova i v zimě krásně slunečno. Chrání totiž tuto část před pasátovými větry a dešti. Hora Teide je obklopena překrásným národním parkem Las Cañadas del Teide.

Na severovýchodě ostrova najdete další pohoří Anaga. Zajímavé je, že to původně býval samostatný ostrov, než ho jedna ze sopečných erupcí propojila s Tenerife. Pokud toužíte udělat radost dětem, zamiřte do Loro parku.

Vstupné není sice malé, návštěva této atrakce ale stojí za to. Patří mezi nejlepší zoologické zahrady na světě. A pokud chcete vidět nejkrásnější zahrady na ostrově, zamiřte do městečka Orotava.

Zde se rozkládají úchvatné terasovité zahrady Jardin Victoria. Také centrum města vás nadchne květinovým náměstím a radnicí.

Dračí stromy a kozí sýr

Hlavním městem ostrova je Santa Cruz de Telerife. Leží na jihovýchodním pobřeží. Tady budete mít spoustu možností, jak trávit čas, obchody, hezké počasí, velké a udržované pláže, blízko letiště.

Na druhou stranu však turisty přeplněné ulice. Více si možná užijete rybářské městečko San Anders nedaleko, a to nejen díky vyhlášené pláži, ale pro jeho skvělé rybí hospůdky. Kousek je pak městečko Icod de los Vinos s malebnými dřevěnými balkóny a dobrým vínem.

Ve zdejším parku se podívejte na legendární dračí stromy. Za návštěvu stojí také tři další městečka. Pobřežní Alcalá, které leží na útesech. Druhé je Adeje, staré městečko ještě z doby Guančů.

A také Guía de Isora, které proslulo výrobou kozího sýra. Cestou po jiho-východní dálnici se vyplatí též odbočit do města Güímar do parku Pirámides. Zdejších šest pyramid sice vzniklo až v 19. století, ale i tak je park s pyramidami velice působivý.

Výlet na sopku Teide

Celý ostrov Tenerife spolu s horou Teide je třetím největším vulkánem na světě. Větší jsou jen Mauna Loa a Mauna Kea na Havaji. Od základny na dně oceánu měří Teide 7 500 metrů.

Pod vrchol Teide dojedete pohodlně lanovkou, ale na samotný vrchol se smí jen s povolením národního parku. Avšak horní stanice lanovky leží v tak slušné výšce, že vám to bude nejspíš bohatě stačit.

Dovolenou letecky na 8 dní do čtyřhvězdičkového hotelu se snídaní pořídíte již od 11 890 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden