Můj čas na kafíčko

Ve vztahu starší partner představoval pro Alenu Mihulovou současně manžela i otce!

„Karel mě nesmírně hýčkal. Věděl, že jsem neměla zrovna idylické dětství, a chtěl mi to vynahradit.“

První a hned osudovou láskou se pro herečku Alenu Mihulovou (53) stal režisér Karel Kachyňa (+79), který byl opravdu o hodně starší. Dvojice spolu ale přesto prožila klidné a krásné manželství.

Někomu může připadat normální, když se do sebe zamilují začínající mladá herečka a režisér. V případě Aleny Mihulové (53), která neměla s filmováním vůbec žádné zkušenosti, šlo ale přece jenom o něco, co se vymyká normě, hlavně kvůli věkovému rozdílu. Karlu Kachyňovi (+79), režisérovi filmu Sestřičky, bylo totiž v době, kdy se poznali, o 41 roků více!

Ze začátku na ni byl tvrdý, pak ale po biči přišel cukr.

Na konkurz ani nechtěla jít

Touha po starším partnerovi možná tak nějak přirozeně vyplynula z dětství Aleny. Její otec totiž hodně pil a o rodinu se moc nestaral. Matka se s ním rozvedla, když bylo Aleně deset let a otec téměř zmizel z života malé dívky. Alena měla různé sny, ale herectví mezi ně nejprve nepatřilo. Přála si být učitelkou, nastoupila ale na střední ekonomickou školu. Její prospěch tam patřil k těm problematickým. Už v prvním ročníku „vyfasovala“ čtyři dostatečné a bála se, že se k maturitě ani nedostane. A pak přišla životní šance, která všechno obrátila o sto osmdesát stupňů: konkurz na hlavní roli v připravovaném filmu Sestřičky. Mělo se jednat o neokoukanou mladou tvář, které by diváci uvěřili postavu začínající zdravotní sestry Marie Sahulové, která se v dobách tuhého socialismu dostane do venkovského zdravotního střediska. Alena nejprve neměla v úmyslu na konkurz jít, ale nechala se přesvědčit od kamarádky. Když viděla, jaké typy dívek se tam hlásí, říkala si, že je bez šance. Mýlila se. Právě ona byla mnohem vhodnější představitelkou než všechny ty dlouhonohé blondýny, které snily o kariéře.

Neměla školy ani zkušenosti.

Ze scény v sanitce měla trauma

Režisér Karel Kachyňa byl ostříleným profesionálem, který byl zvyklý na to, že na place jde všechno jako po másle. Alena byla vyplašená mladá dívka a proto měla při prvních záběrech potíže - zapomněla text. To samozřejmě Karla naštvalo. Svojí reakcí Alenu docela vyděsil. V tom okamžiku by jí určitě ani omylem nenapadlo, že je to muž, se kterým spojí převážnou část svého dalšího života. Naštěstí se Karel dokázal rychle uklidnit a pochopil, jak na rozklepanou dívku musí jít. Zkrotil svůj vztek, najednou z něho byl hodný starší pán - a to Aleně pomohlo nejen z hereckého hlediska. Role pro ni byla jednodušší v tom, že vlastně hrála sama sebe. Také teprve startovala do života - a také nikdy nic neměla s mužem. „I proto jsem se děsila té scény v sanitce,“ přiznala. „Říkala jsem si: to na mě bude ten člověk sahat? Měla jsem z toho doslova trauma.“ Postupně se do vyměněného režiséra zamilovala. Ani jemu nebyla lhostejná. Oba si ale byli dobře vědomi, že je dělí rozdíl téměř dvou generací. Proto vztah, který mezi nimi vznikl, několik let raději utajovali. V té době ještě stále Alena Karlovi vykala. Oba se báli reakcí lidí. Ti, kdo byli Aleně nejbližší, ale s Karlem problém neměli. Maminka jí ho dokonce doporučila. „Říkala, abych se ho držela, že má zkušenosti a hned mě nezbouchne,“ prozradila herečka.

V Okresním přeboru.

Nikdy ho neviděla tak rozpačitého!

Alena si Karla vzala, ale bylo to až po deseti letech vztahu. Zkušený režisér se obával, že až bude jeho partnerka starší, uteče mu - proto si ji chtěl vzít jedině s podmínkou, že spolu budou čekat dítě. A to se opravdu stalo. Když se Alena ohlíží zpátky, ví, jak byl Karel moudrý. Pokud by s ním totiž dítě neměla, poohlédla by se po jiném muži, který by jí mateřství dopřál. Takhle se ale otcem malé Karolínky (23) stal právě její osudový muž. Herečka vzpomínala, že nikdy svého muže neviděla tak rozpačitého a šťastného současně. Jako poděkování od něho dostala prstýnek. „Tak moc se mu třásly ruce, že mi ho nemohl ani navléknout,“ vzpomínala. Jestli si ale někdo myslí, že díky svému manželství s režisérem měla Alena o role postaráno, mýlil by se. Ne že by v žádném snímku svého životního partnera nehrála, daly by se ale spočítat na prstech jedné ruky. To, že protekci nepotřebuje, dokázala Alena i bez hereckých škol ve filmech jiných tvůrců.

Po Karlovi přišel další starší partner.

Alkohol nebyl dobrým řešením

Manželství věkově nerovného páru se obešlo bez hádek a pokud už se nějaký spor vyskytl, dokázali ho rozumně vyřešit. Alena zpětně přiznala, že ji Karel vlastně rozmazloval - chtěl jí tak možná nahradit její ne moc idylické dětství. „Jako bychom to oba protahovali a nebyli si vědomi, tedy zejména já ve své tehdejší naivitě, že dospělost pak bude muset přijít strašně tvrdě,“ konstatovala. Už od začátku muselo být Aleně jasné hlavní riziko vztahu s mužem o tolik let starším. Spočívalo v tom, že jednoho dne Karel odejde na věčnost a ona zůstane sama. Dožil se krásného věku 79 let, ale ty poslední roky byly utrpením, protože byl vážně nemocný. „Snažila jsem se za každou cenu splnit slib, který jsem mu dala, že se o něho doma postarám sama. Můj život se rozpadal na kousky,“ líčila herečka. V posledních letech Karlova života se navíc dost drsně změnila i jeho osobnost. V té době, ještě před jeho smrtí, sáhla herečka poprvé po útěše v podobě alkoholu. A když Karel zemřel, propadla pití a depresím naplno. Neušlo to bulvárním novinářům. Alena se ale naštěstí dokázala postupně vzpamatovat. „Lituji, že jsem byla hrdá na to, vyhledat dříve pomoc u lékařů. Cítila jsem se najednou strašně sama. Na výchovu dítěte, na odpovědnost za obě. A k tomu všechny ty formality kolem. Nakonec jsem stejně skončila v nemocnici a díky doktorům a antidepresivům se dnes už cítím v pohodě,“ uvedla poté, co dobrovolně podstoupila léčbu. Lidé ve svém životě často opakují už jednou osvědčené vzorce a tak se dalším partnerem Aleny stal opět výrazně starší muž, herec Zdeněk Dušek (75). Prožili spolu pět let, ale pak následoval tvrdý rozchod. Nedávno Alena prohlásila, že jí sice pořád imponují starší muži, ale už chce hledat mezi svými vrstevníky!

Dcera Karolína umí být svá!

Hlavolam pro ni nebyl žádný problém!

Dcera Karolína jde ve stopách svého otce a třeba se z ní také stane úspěšná režisérka. Vynikala už jako dítě, o čemž se její matka přesvědčila, když jí vzala preventivně po smrti otce na psychologické vyšetření. Karolína se tam sice odmítala s kýmkoliv bavit, ale prokázala vysokou inteligenci. „Vzala si tam nějaký hlavolam, který nesložila ani paní psycholožka, a jí se to podařilo za chvíli,“ vzpomínala. Svoji vlastní cestu si hledá dcera i v životě: je orientovaná na ženy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden