Můj čas na kafíčko

Vejce opředená mýty

Vejce jsou považována za superpotravinu.

Přichází jaro a slepičky už zase nesou. Těžko hledat kvalitnější zdroj bílkovin, než jakým jsou právě slepičí vajíčka.

A to i přesto, že se na jejich pověsti podepsala řada výživových poradců, kteří s železnou pravidelností mění názor na vhodnost konzumace vajec. Ale jak je to doopravdy? Máme je uctívat, či zatracovat?

Zásobárna kvalitních bílkovin

Bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol, většina tuku v žloutku je zdraví prospěšná! Vejce slouží jako velmi bohatý zdroj bílkovin, kvalitních tuků, ale třeba i leucinu a luteinu. Tyto prvky hrají důležitou úlohu v prevenci šedého zákalu a degenerace žluté skvrny na sítnici, což souvisí se stářím.

Vejce jsou bohaté i na riboflavin, selen nebo vitaminy. Žloutek je pak obzvláště bohatý na vitaminy A, D, E, K, karotenoidy, vápník a železo. Vaječný bílek je jedním z nejstarších proteinů užívaných ve sportu. Biologická hodnota celých vajec je 93,7 %, což je řadí nad mléko (84,5 %) a ryby (76 %).

Úžasný zdroj energie

Vaječný bílek tvoří asi dvě třetiny váhy celého vejce, na žloutek připadá jen asi třetina. Snědením celého vajíčka přijmete zhruba 78 kcal, z nichž asi 70 % připadá na žloutek. Ten obsahuje veškeré tuky i cholesterol. Některý tělo zatěžuje, jiný mu pomáhá. Mix obou obsahují i vejce.

Pro zdravého člověka, který se věnuje i sportu, jsou vejce vhodnou potravinou. Pro všechny bez rozdílu je vhodný vaječný bílek. S rozmyslem by žloutek měli konzumovat jen ti, kdo se potýkají s vyšší hladinou cholesterolu v krvi. Pokud bojujete s cholesterolem, zaměřte se hlavně na živočišné tuky.

Jak vejce skladovat?

Špičkou dolů by vejce měla být uložená jak v obalech, tak i při skladování u vás doma. Ideální místo pro skladování je suché, spíše chladnější (5–18 °C), bez velkých výkyvů teplot a přímého slunečního svitu na vejce.

V opačném případě totiž může dojít k orosení vajec a vzniku plísní. Vejce třídy A mají obvykle trvanlivost 28 dní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden