Můj kousek štěstí

Velikonoční poutě na magická místa

Vydejte se na tradiční velikonoční výlet

Každý slaví Velikonoce trochu jinak. Pro někoho to jsou největší duchovní svátky, pro jiné jen prodloužený víkend.

Svatý Jan pod Skalou

Ivanova jeskyně

Tuto bývalou skalní svatyni, kterou obýval chorvatský poustevník Ivan (česky Jan), najdete nedaleko Prahy. Stačí nastoupit na Zličíně do městského autobusu 384, který vás na místo doveze. I dnes na slavné Ivanské poutě přichází až pět tisíc návštěvníků.

Osvěžit se zde můžete vodou z léčivé studánky Ivanky, která vytéká z kamenné stěny. Až se pokloníte památce jednoho z našich nejslavnějších poustevníků (samozřejmě kromě sv. Prokopa, který měl svou jeskyni v Chotouni), můžete se posilnit v místní restauraci Obecná škola.

Pokud vás síly neopustí, vydejte se do nedalekého skanzenu Solvayovy lomy nebo se podívejte na Bubovické vodopády.

shutterstock_141663157

Velehrad

Zlatá růže od papeže

O  Velehradu se traduje, že to bývalo hlavní město Velké Moravy. Najdete jej 7 km od Uherského Hradiště, a je bezkonkurenčně nejvýznamnějším poutním místem naší země. Konají se zde ty nejrůznější poutě, a za své aktivity a věhlas získal Velehrad od papeže Zlatou růži.

Toto ocenění získalo jen několik křesťanských chrámů na světě. Vedle unikátních barokních varhan zde naleznete jediný poutní dům u nás, Stojanov. Je určen sice jako ubytování pro poutníky, ale výjimečně zde přespávají i turisté.

Nocleh vás v tomto domě vyjde na skvělých 240 Kč a oběd stojí 80 Kč.

shutterstock_55655923

Neratov

Přitahuje i mladé

Ještě nedávno se zdálo, že kostel zanikne stejně, jako vesnička pod ním. Přesto byl zachráněn a dnes září víc než kdy předtím. Skví se nad ním totiž skleněná střecha, která mu dává jedinečný vzhled a posiluje jeho údajnou léčivou energii.

V prostorách kostela se nepořádají pouze duchovní akce, ale také hudební a divadelní představení, která přidávají místu na známosti a popularitě. Společně s kostelem se probudil i život ve vesničce pod ním.

V místní restauraci si pochutnáte na skvělé lokální kuchyni za přijatelnou cenu od 60 do 95 Kč. Uprostřed nádherné přírody Orlických hor se zde také můžete velmi levně ubytovat. Nedaleko Neratova najdete Bukačku, což je pozůstatek bukového pralesa.

43301935

Svatá Hora u Příbrami

Zachraňuje a léčí

Původně zde stávala malá kaplička. Vystavěl ji jistý rytíř z vděčnosti za to, že se v těchto místech zázrakem zachránil před loupežníky. Na velké popularitě kaple získala během morové epidemie, kdy v Příbrami nezemřel jediný člověk.

V těsné blízkosti tohoto poutního místa stojí jeden z nejstarších dubů u nás, dub svatého Václava a nedaleko něj vytéká ze země léčivý pramen. Přímo na Svaté Hoře se můžete posadit ve Svatohorské kavárně, a dokonce se ubytovat v Exercičním domě, nebo v takzvaném Domečku.

shutterstock_204662302

Zelená hora

Magická pětka

Víte, že podle kabaly, což je mystické židovské učení, je číslo 5 symbolem tajných nauk, kříže a pyramid? Poutní kostel Jana Nepomuckého je postaven ve tvaru pěticípé hvězdy, existuje do něj 5 vchodů, obsahuje 5 kapliček a má 5 oltářů.

Kostel byl dostavěn,  přestože nebyla jeho stavba schválena Vatikánem. Což ve své době muselo tvůrce stát velkou odvahu. Vedle běžných poutí se zde pořádá každý měsíc noc, kdy je kostel otevřen veřejnosti k přemýšlení, rozjímání, modlitbě a tichému duchovnímu rozhovoru.

Ta nejbližší bude Noc Nikodémova v neděli 16. dubna. Odpovídající prostředí k občervstení naleznete poté v kavárně V Kapli, která se nachází ve Žďáru nad Sázavou. Pokud se vám v těchto místech zalíbí, v bývalé kapličce je také penzion.

shutterstock_554905597

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden