Můj kousek štěstí

Velikonoční procházka na poutní místo

Udělejte si výlet na místo zázraků a relikvií, kam se konají poutě nejen v tyto dny.

Jsou to oázy klidu, leží většinou stranou velkých měst, mají zvláštní atmosféru, kde vám bude dobře a kde si na chvíli odpočinete od okolního světa.

Nejslavnější Svatá Hora

Na prvním místě ze všech našich poutních míst je třeba jmenovat Svatou Horu u Příbramě. Původní kapličku − k její stavbě se váže hned několik pověstí o zázraku na tomto místě − nahradila svatyně a později tento barokní klenot. Můžete tu i přespat.

Není to sice žádný pětihvězdičkový hotel, ale myslete na to, že poutníci přespávali často jen na slámě. Severně od Mníšku pod Brdy na návrší Skalka najdete místo s kostelíkem sv. Maří Magdaleny. K vrchu vede naučná stezka s křížovou cestou.

Od kostelíka je krásný výhled. Překrásné poutní místo najdete i v Praze – je to slavná Loreta. Na své si tu přijdou i milovníci hudby, ve věži je zvonkohra s 27 holandskými zvony, které hrají barokní mariánskou melodii každou celou hodinu.

Za nejčistším vzduchem

V Novohradských horách najdete na jihozápadním svahu v Dobré Vodě u Nových Hradů poutní kostel Panny Marie Těšitelky. Je za jasného počasí vidět až z Budějovicka a Třeboňska.

Toto místo přitahuje turisty pro své nádherné přírodní scenérie, a navíc tu budete dýchat jeden z nejčistších vzduchů u nás. Kostel stojí nad mírně radioaktivním pramenem vyvěrajícím ze dvou malých kašen.

Proto tu stojí také lázně a u kostela narazíte na naučnou stezku. Další významné poutní místo hledejte v Nepomuku, dodnes se tu konají bohoslužby k příležitosti narození a umučení sv. Jana, který se zde narodil.

A také poblíž Tábora, v Klokotech, stojí poutní areál s chrámem. Klokoty jsou oblíbeným cílem procházek. Z Kotnova, což je hrad přestavěný na pivovar, sem vede přes Holečkovy sady křížová cesta.

Zajděte si na Pípalku

Pokud se vypravíte za místem, kde se stal zázrak, a toužíte najít léčivou studánku jako bonus, pak zvolte obec Krasonice. Na kopci Humberk tu naleznete kostelíček. Dříve to byla kaplička jako poděkování pana hraběte Thurma za to, že mu zdejší pramen léčivé vody uzdravil nemocné oči.

Studánku s léčivou vodou objevíte i u Pelhřimova. Střeží ji poutní místo Křemešník s kostelíkem. Voda protéká stříbronosnými rudami a je slabě radioaktivní. Asi 400 metrů od kostela se nachází rozhledna Pípalka, která vám umožní krásný výhled do kraje.

Zajímavým místem je též kostelík Mont Serrat, který stojí uprostřed lesa na romantickém místě, vzdáleném kilometr západním směrem od obce Mutná. Kostelu se někdy říká Montserrat u Cizkrajova.

Jméno dostal podle slavného španělského poutního místa. Významným poutním místem jsou Slavkovice u Nového Města na Moravě s kostelem Božího milosrdenství a Svaté Faustyny.

Zázračná uzdravení

K nejvýznamnějším poutním místům našeho severu patří Hejnice na Liberecku. Přezdívá se mu Mariazell. Leží v údolí řeky Smědé a je obklopené přírodními rezervacemi. Kromě historických cenností si můžete v bazilice vychutnat občas i koncert vážné hudby.

Poblíž Rumburka je Filipov, který se díky počtu zázračných uzdravení zařadil mezi vyhlášená evropská poutní místa. A co navštívit ve východních Čechách? Půvabné místo Rokole, se zázračným pramenem a křížovou cestou, objevíte u Nového Hrádku poblíž Nového Města nad Metují.

Ve zdejší rokli byla studánka, která nevyschla ani v letech největšího sucha, kdy sem chodili pro vodu lidé ze širokého okolí. K Rokoli se váže také pověst o zbloudilé malé holčičce, které se zjevila Panna Marie a pomohla jí najít cestu domů.

Královna Moravy

Na Moravě najdete dvě velevýznamná poutní místa. Prvním je Svatý Kopeček u Olomouce. V průběhu dějin věhlas místa stoupal a časem byla Panna Maria na Svatém Kopečku uctívána jako královna Moravy. Konají se tu i svatby.

Druhým je Velehrad. Jeho historie je stará více než 800 let a sahá údajně až do doby, kdy na Moravu přišli slovanští věrozvěstové Konstantin a Metoděj. Zajímavé místo má i sever Moravy.

Na Opavsku západně od Filipovic, v údolí Melčského potoka, leží Maria Talhof. Kdysi malá kaplička věnovaná zázračnému uzdravení děvčátka.

Najdete tu i dřevěný kříž a z kamení postavenou lurdskou jeskyni. Místo je dobře dostupné z Melče po žluté turistické značce a z Filipovic se k ní dostanete po pěšině.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden