Velikonoční žurek

Velice dobrá kyselá polská polévka s bůčkem, vajíčky a bramborami.

Příprava: 60 minut

Náročnost: ***

Cena za porci: 30 Kč

Suroviny na 4 porce

- 200 g šunkové klobásy

- 100 g uzeného bůčku

- 60 g zakysané smetany

- 1 cibule

- 1 stroužek česneku

- 100 g sušených hub

- 1 bobkový list

- 2 kuličky nového koření

- 2 vařené brambory

- 1 lžička majoránky

- 2 vejce natvrdo

- sůl, pepř

Na zákvas

- 100 g žitné mouky

- 300 ml teplé vody

- 2 stroužky česneku

- kousek kůrky ze starého chleba

Postup

1. Mouku nasypte do zavařovací sklenice. Přidejte vodu, kůrku a nakrájený česnek. Přikryjte a nechte 4 dny v teple.

2. V hrnci přiveďte k varu vodu. Přidejte namočené a scezené houby, nakrájenou klobásu a bůček, cibuli a česnek, sůl a pepř, bobkový list a nové koření a vařte 45 minut. Přidejte zákys, majoránku a povařte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.

3. Žurek servírujte s vařenými vejci a bramborami.

reklama
reklama

Komentáře