Můj čas na kafíčko

Velmi účinná první pomoc při pálení žáhy

Když někdo řekne, že ho pálí žáha, obvykle to značí velmi nepříjemné pocity. Než vyběhnete do lékárny pro nějaký chemicky vyrobený přípravek, můžete vyzkoušet některé z následujících rad.

Potýkáte se po jídle často s nevolností, nepříjemnými pocity v břiše a pálením v ústech a krku? Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Co vám přinese rychlou úlevu?

Na pálení žáhy pomůže šálek heřmánkového čaje.

Co je příčinou?

K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny vrací ze žaludku zpět do jícnu. Tento jev se odborně nazývá reflux. Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, který může zasahovat až do krku.

Nejčastěji je pálení žáhy způsobeno konzumací příliš velkého množství jídla nebo nevhodných potravin, jako jsou například smažená, tučná a sladká jídla, čokoláda, sladké sycené nápoje nebo citrusy. Často se pálení žáhy objevuje také u těhotných žen, a to kvůli hormonálním změnám a tlaku způsobenému růstem dělohy.

Jedlá soda, jablko nebo med

Překyselení zpacifikuje jedlá soda, oloupané jablko (jen pozor na ta extra kyselá) anebo heřmánek, či spíše heřmánkový čaj. Naše babičky také nedaly dopustit na mléko.

Osvědčenou radou je i aloe (¼ šálku extraktu z Aloe vera 15 až 20 minut po jídle jako prevence) nebo med. Ten zklidňuje bolest, vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny a urychluje regeneraci sliznice po poškození.

Spolehlivé rady

Jako první pomoc můžete zvolit i zvýšenou polohu těla. Pokud se tedy ukládáte ke spánku, dejte si polštář tak, abyste měla hlavu výš. Pomůže vám i sklenka kefíru či vlažné vody. Dáte-li si vařenou rýži, ukildní vám to celý trávicí trakt. Potíže zmírní i žvýkání 1 lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden