Moje chvilka pohody

Venušin náhrdelník Toskánské ostrovy

Úžasná romantika, nedotčená příroda a klid

Jednoho dne prý spadly bohyni lásky Venuši do Tyrhénského moře perly ze zlatého řetízku, tak vznikly tyto ostrovy. Jeden je krásnější než druhý. Rozhodně stojí za to nasednou v některém z přístavů a vydat se za dobrodružstvím.

Žulový ostrov Giglio

O Gigliu se ve svých zápiscích zmiňuje i slavný Gaius Julius Caesar. Právě zde se těžila prvotřídní žula, kterou staří Římané využívali při budování svých nejslavnějších staveb. Trojice osad, které na ostrově jsou, nabízí několik zajímavých turistických cílů: Milovníci památek zde mohou obdivovat například středověký hrad Giglio Castello nebo kostel San Pietro Apostolo.

Krásný zážitek nabízí i návštěva místních vinic, které jsou součástí národního parku Toskánské ostrovy.

Napoleonova Elba

Na ostrově pobýval v exilu Napoleon Bonaparte. A to v Portoferraiu, kde se nachází starý přístav Darsena. Zajímavé jsou rovněž zdejší pevnosti Forte Stella a Forte Falcone. Na Elbě najdete přes 130 krásných pláží.

Nabízí také hustou síť různě náročných cyklotras. Navštivte i malebné rybářské městečko Porto Azzuro nebo Rio Nell´Elbu, kde bylo původní osídlení zaznamenáno už v neolitu. A to v nedaleké jeskyni S. Giuseppe.

Výlet lodí na Pianosu

Další z italských ostrovů, který sloužil jako vězení. V letech 1858 až 1998 byla zřízena věznice s maximální ostrahou a budova je impozantní dodnes. Z Elby se sem dá dojet lodí. Ostrůvek je ale součástí národního parku, takže rybařit či potápět se můžete jen se speciálním povolením.

Milovníci literatury si možná vybaví, že na Pianose se odehrává děj knihy Hlava 22, i když v reálu zde nikdy vojenská základna s letištěm nebyla.

Sopečný ostrov Capraia

Sopečný ostrov Capraia má jedinou malou pláž v La Mortola. Pobřeží je jinak tvořeno útesy a neobydlenými zátokami. Každého návštěvníka tu bezpochyby okouzlí původní ráz krajiny. Na Capraie totiž bývala trestanecká kolonie a vstup na ostrov byl až do 80.

let zapovězen. Díky tomu se zde nijak výrazně nerozvinulo zemědělství ani výstavba a ostrov si zachoval divoký, přirozený ráz. Tři stovky obyvatel žijí v osadách Porto a Pease, mezi nimiž se dá cestovat autobusem.

Dumasův ostrov Montecristo

Tento krásný ostrov má mnoho lidí vryto do paměti díky románu Alexandra Dumase Hrabě Monte Christo. Montecristo leží jižně od Elby a jeho délka je kolem 4 km. Na ostrově jsou ruiny starého kláštera, který pochází z počátku 13.

století. Na ostrov se turisté jen špatně dostávají, jen s průvodcem a ten musí mít navíc zvláštní povolení. Navštívit lze i ostrov Isola di Giannutri. Celou délku pobřeží zaujímají útesy. Ostrov zdobí zbytky římské vily z 1. století. V zátoce Cala Spalmatoio je nádherně čistá voda.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden