Vepřová huspenina

Suroviny:

1,5 kg libovějšího masa z vepřové hlavy (i s kůží)

250 g vepřové kůže z bůčku nebo jiné části

1 kg vepřových nožiček

1 kg mrkve

1 celer

2 petržele

2 cibule

1 lžíce soli

10 kuliček pepře

1 lžička mletého pepře

1 bobkový list

5 stroužků česneku

4 lžíce sterilizovaného hrášku

ocet

špetka cukru

Postup:
Maso z hlavy, nožičky i s kůží omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a bobkový list. Na počátku varu sebereme vzniklou pěnu, hrnec uzavřeme a hodinu vaříme velmi mírným varem. Ke konci varu přidáme mrkev, celer, petržel a další cibuli. Maso i nožičky vyjmeme, vykostíme, kůží dáme stranou a maso nakrájíme na kostičky. Kůže, kořenovou zeleninu a hrášek umeleme na masovém strojku, cibuli nasekáme nadrobno a smícháme s masem a umletou kůží, ochutíme třeným česnekem, pepřem, octem a podle chuti i špetkou cukru.

Opět dobře promícháme, případně ještě dochutíme, dáme do pekáčku (nebo do jiné formy) a zalijeme vývarem z masa, asi 2 minuty povaříme a necháme vychladnout. Extra tip: Lze použít vepřová kolena s kůží, zeleninu zas podle toho, jakou máme po ruce. Dno mísy či pekáčku můžeme poklást půlkami vařených vajec. Huspenina není jen chutným, levným jídlem. Obsahuje spoustu kolagenu, který pomáhá k lepší kondici kloubů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden