Upéct šťavnatou pečínku, to chce čas a správnou péči.
Ingredience:
1 kg vepřové pečeně
lžička drceného kmínu
4 stroužky česneku
1 lžíce sádla
2 cibule
1 mrkev
½ celeru
1 bobkový list
sůl
pepř
Postup:
Na mase uděláme nožem do kůže šikmé proužky, asi tak 1 cm od sebe, a zprudka ho opečeme na pánvi.Pak maso dáme do pekáče, posypeme kmínem, pomažeme prolisovaným česnekem, trochu opepříme, přidáme sádlo a dáme péct při 180 °C.
Maso otáčíme, aby se upeklo ze všech stran, přeléváme výpekem. Asi po 30 minutách přidáme nakrájenou zeleninu na kostičky a bobkový list.
Pečeme asi hodinu, dokud není maso zvenku křupavé, pružné a uvnitř měkké. Do masa nikdy nepícháme vidličkou ani ničím jiným, zbavujeme ho tak šťavnatosti, postačí jen, pokud ho zmáčkneme. Pokud teče krvavá šťáva, ještě pečeme.