Můj čas na kafíčko komerční sdělení

Vertikální žaluzie – moderní stínění kanceláří i domovů

Rovné svislé předokenní žaluzie jsou zlatým standardem pro zakrytí velkých prosklených ploch jako třeba posuvných skleněných a terasových dveří.

Jsou vertikální žaluzie stále v kurzu?

Rozhodně ano! A to dokonce nejen v kancelářích. Stále častěji jsou vidět i v domácnostech místo závěsů. Proč byste o nich měli uvažovat i Vy?


Vertikální žaluzie jsou vhodné i pro stínění běžných oken

Výhody a vlastnosti vertikálních žaluzií


Dnešní moderní textilní svislé žaluzie již dávno nepřipomínají univerzální těžký závěs oblíbený v dobách mládí Vaší babičky.

Přicházejí s výběrem vysoce kvalitních texturovaných tkanin, umělých dřevin, designových barev a trendových širších provedení. Vše pro maximální designový dopad a regulaci světla.

Vertikální žaluzie vídáme především na administrativních budovách, kde jsou často používány v rozšířené bílé nebo béžové variantě. Působí poněkud stroze a nudně, ale v případě kanceláří je to tak vlastně dobře. Ale musí vždy být jen strohé a nudné? A opravdu patří jenom do administrativních budov? Rozhodně ne!

První z mnoha výhod vertikálních žaluzií je možnost zatemnit nejen velké plochy, ale také atypicky tvarované prostory, jako jsou například vertikální či horizontální oblouky, šikminy a další. To vede k alternativním možnostem použití vertikálních žaluzií, jako např. optické rozdělení místnosti, látkové „dveře“ apod. 

Další výhodou je široké rozpětí barevností látek, které můžete zvolit, od jednobarevných až po vzorované. Látky je možné samozřejmě kombinovat tak, jak se Vám líbí, a díky tomu je dokonale sladíte s Vaším interiérem. Jedinou hranicí je Vaše fantazie.

Dokonce je možné, a někteří dodavatelé takovou možnost přímo nabízejí, kombinovat barvy jednotlivých textilních pásů na jedné kolejničce. V dětském pokoji tak můžete klidně vykouzlit barevnou duhu a pokojík tak zajímavě oživit.

Vertikální žaluzie absolutně vynikají svou ojedinělou vlastností, kterou jiné žaluzie a rolety nabídnout nemohou – jako jediné (nebo ať jsme úplně poctiví, jako jedny z mála) nabízejí možnost zatáhnout okna ze stran, a ne shora či zdola. Touto vlastností se hodně blíží závěsům, které jsou stále ještě vidět zejména v domácnostech.

Pomocí vertikálních žaluzií můžete plynule řídit množství světla, kterému dovolíte do místnosti pronikat. Děje se tak pomocí natáčení látkových pruhů, ze kterých jsou žaluzie vyrobeny. Můžete pruhy otáčet o 180 stupňů, takže ze stavu, kdy jsou pruhy vodorovně spolu s oknem a překrývají se směrem vlevo, je můžete otočit na druhou stranu, aby okno opět zcela kryly, ale tentokrát se budou překrývat vpravo. To oceníte ve chvíli, kdy se slunce pohne k západu a mohlo by mezerami mezi textilními lamelami pronikat, jelikož ráno svítilo zleva a teď zprava.

Poslední výhodou svislých látkových rolet, kterou tu zmíníme, je možnost zvolit si stranu, za které chcete okno zatahovat. Zleva doprava, zprava doleva, dokonce ze středu do stran. Vždy se tak můžete rozhodnout, jakou stranu okna chcete stínit a jaké straně chcete ponechat volný prostor pro průnik světla.


Vertikální látkové žaluzie jsou decentní způsob stínění velkých ploch

Látky pro vertikální žaluzie


Teoreticky by bylo možné použít libovolný druh látky, ale praktické by to příliš nebylo.

Pro textilní žaluzie se vybírají látky, které mají žádoucí vlastnosti – jsou pevnější, nemuchlají se, nechytají prach a podobně.

První použitou látkou je polyesterové vlákno, známe pod zkratkou PES. Polyester je vysoce odolný vůči světlu, povětrnostním podmínkám, mikroorganismům, a navíc rychle schne v případě, že ho čistíte vodou.

Dalším typem používané látky je Trevira CS, která pochází z rodiny polyesterů, ovšem díky speciální výrobní technologii se řadí do tzv. nehořlavých látek, tedy látek se zvýšenou odolností vůči teplu. Tyto látky jsou preferovány v administrativních budovách. 

Třetím a posledním druhem látky je Glass fibre-PVC. Jedná se o kombinaci skleněného textilního vlákna a polyvinylchloridu. Tato látka je vhodná pro použití v místnostech, kde se vyskytují alergici.

Látky se samozřejmě neliší jen materiálem, který je použitý při výrobě. Liší se také barvou a vzorem, což je mimochodem většinou vlastně to první, co při výběru nových žaluzií řešíme. Ať už jsou vyrobeny z látky s jednotnou barvou nebo s jemným vzorkem, představují vertikální žaluzie výhodný způsob, jak zakrýt široká okna a posuvné skleněné dveře.

Základem jsou bílá, béžová a šedá. Naprostá klasika v kancelářích, čekárnách, zasedačkách a dalších firemních prostorech. Ani doma neudělají žaluzie v těchto střízlivých barvách žádnou ostudu. Jak známo – bílá a šedá se hodí ke všemu.

K dalším barvám spektra sáhnete asi ve chvíli, kdy máte interiér laděný do konkrétní barvy. Například červená je barva kuchyně. Povzbuzuje prý chuť k jídlu a udržuje pozornost. Je to hodně dráždivá a v některých tónech až agresivní barva, takže radíme opatrnost.

Obývací pokoje jsou zase většinou v zemitých hnědých tónech, ačkoliv to nemusí být pravidlo. Hnědá je barva země, takže uklidňuje a doslova uzemňuje. Je tedy vhodná do prostor, ve kterých relaxujete, ale nespíte.

Nejvíce se asi můžete vyřádit v dětském pokoji. Děti milují pestré barvy, takže žaluzie v základních barvách duhy jsou často vidět právě v dětském pokoji. Jak ale děti rostou, mění své preference, a co jim přišlo pěkné v 6 letech, to u v 15 neocení.

Ideální je, pokud máte možnost najít takového dodavatele žaluzií, který Vám domů zašle vzorník látek, mezi kterými se rozhodujete.

Jednoduše pak můžete přiložit látku ze vzorníku k oknu a posoudit, jak by žaluzie vypadaly s touto látkou.


I při zatažených svislých žaluziích lze snadno vyhlédnout ven

Kombinace rolet a žaluzií pro úplné zatemnění


Vertikální žaluzie se používají všude tam, kde před lety fungovaly závěsy. Těm přiznáváme jednu nepopiratelnou výhodu – umožňují vysokou míru zatemnění. Doslova lze zařídit úplnou a naprostou tmu. Paprsky světla prostě nemají žádný prostor k průniku přes těžký závěs. Lamely žaluzií, jakkoliv jsou esteticky mnohem příjemnější, přeci jen mohou něco málo světla propouštět. Máme ale řešení.

Tak, jak se používají kombinace běžných rolet a závěsů, lze i vertikální žaluzie kombinovat s jinou stínicí technikou.

Je možné použít celou paletu různých typů rolet a doplnit jimi žaluzie, takže estetickou roli žaluzií doplníte funkčností úplného zatemnění.

Je lepší použít jednoduché látkové rolety či termo rolety (které Vás účinně ochrání i před nadměrným teplem).

Jiné rolety, jako třeba Den a noc nebo Plisé, jsou totiž příliš členité a zdůrazňují vodorovné linky, což na pozadí vertikálních žaluzií může vytvářet rušivé efekty.

Měření oken pro vertikální žaluzie


Eurookna a další standardizované typy oken mají jasně dané rozměry. Přesto se nespoléhejte na to, že jen „víte“. Raději si okna přeměřte. Ve většině případů Vám dodavatel stejně vyrábí žaluzie přesně na míru a očekává, že při objednávce zadáte výšku a šířku, jakou potřebujete.

Nevyhnete se tedy měření oken, ale nenechte se tím vyděsit. Slušný výrobce žaluzií a  rolet Vám poskytne přesný postup, jak okna správně změřit. A pozor – jelikož se dají vertikální žaluzie montovat různými způsoby, je nutné provést měření právě s ohledem na vybraný typ montáže.

Jako vzor takového návodu k zaměření oken uvádíme společnost FOA, která je lídrem v online prodeji stínicí techniky na českém trhu.

Na jejich stránkách najdete přehledný návod, jak změřit okna pro jakýkoliv typ stínicí techniky, kterou nabízejí, včetně vertikálních žaluzií.

Každý návod je vytvořen v textové podobě krok za krokem, doplněný o schematické obrázky pro lepší pochopení. Navíc si můžete prohlédnout i návodné video, takže chybu při měření pravděpodobně neuděláte.

Společnost FOA má navíc propracovanou službu – telefonickou zákaznickou podporu. Pokud si nejste čímkoliv jistí, můžete zavolat a bude se Vám věnovat odborník na daný typ stínění. Projde s Vámi celý proces od měření okna, přes výběr vhodného stínění, barev až po instalaci.

Abyste si mohli být na 100 % jistí, tak po odeslání objednávky Vám sami zavolají, a ještě jednou si vše ověří. Důvodů k pozdější reklamaci tak moc nebude.

Dosluhují závěsy? Zkuste vertikální žaluzie!


Přijdou Vám už staré textilní závěsy nemoderní a zastaralé? Už Váš domov moc nereprezentují?

Možná je na čase uvažovat o jejich náhradě za vertikální žaluzie od FOA.

Možná Vás překvapí, jak dobře budou vypadat a sloužit i u Vás doma.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden