Můj čas na kafíčko

VETŘELCI V NAŠEM TĚLE

Když budete opatrná, nemusíte se žádných miniaturních predátorů bát!

 I vy se občas „na vlastní kůži“ můžete setkat s nepříjemnými parazity. Může vás nakazit špatně omytá zelenina anebo vás mohou nakazit vaši milovaní domácí mazlíčci.
Poradíme vám, jak s tím bojovat!

Cizopasníci se mohou vyskytovat na kůži – to jsou ektoparazité, jiní se usadí uvnitř vašeho těla – ty označujeme jako endoparazity. Mohou být pouhým okem téměř neviditelní, ale i několik metrů dlouzí. Červi patří k nejčastější parazitárním onemocněním. Napadnout vás mohou tasemnice, škrkavky, roupi, měchovci i další hlístice a motolice.

Nebezpečné hrátky se zvířátky

Parazité jsou záškodníky nejen pro vaše zvířecí spolubydlící. Pokud se jimi nakazí člověk, mohou u něj vyvolat potíže končící i vážným onemocněním, oslepnutím nebo epilepsií. Přitom stačí dodržovat základní hygienické zásady, pravidelně své zvířecí mazlíčky odčervovat a pohotově uklízet jejich výkaly. Čerstvý trus totiž neobsahuje infekce schopná vajíčka, ta se infekčními stávají až přibližně po dvou týdnech vývoje.

Co „chytíte“ od psa a kočky?

Nejčastěji se nakazíte škrkavkami, jejichž vajíčka se do lidského těla nejčastěji dostávají se špatně omytou zeleninou. V lidském těle projdou cyklem, kdy se ze střev dostanou i do dýchacího traktu. Většina psů je nositelem larev škrkavek už od narození, koťata se nakazí až sáním mateřského mléka. Starší zvířata přichází do styku s parazity ve venkovním prostředí. Kočky se mohou parazity nakazit při lovu myší, ale i v bytě, z podlahy infikované vaší obuví. Nejběžněji se vyskytujícími parazity, kterými nás mohou psi a kočky nakazit, jsou škrkavka Toxocara canis, u koček ještě Toxocara cati.

Základem je hygiena

Většina míst, kde se venčí psi a běhají kočky, jsou zamořené vajíčky škrkavek, běžně je najdeme i na dětských hřištích a pískovištích. Podle odborníků je larvami škrkavek nakažen každý třicátý člověk, nejvíc ohrožené jsou malé děti, které ještě nemají zažité základní hygienické návyky.
V důsledku onemocnění larvální toxokarózou ročně oslepne až 200 lidí, 30 tisíc trpí astmatem a 15 tisíc epilepsií. U spousty dalších nakažených ale probíhá nákaza bez příznaků.

Vajíčka roupů se snadno přenášejí na rukou.

Psí měchovec

Lidé se od zvířat nemusí infikovat jen škrkavkou, ale také měchovcem psím.Ten žije na teplých a vlhkých místech a psi se jím nakazí přes kůži nebo pozřením. Štěňata mohou být napadána už v děloze nebo hned po narození. Místo výskytu larvy poznáte podle toho, že je zarudlé a zanícené.
Příznaky většinou samy odezní. Lidé by si měli dát na měchovce pozor při chůzi naboso po pískovištích nebo písečných plážích.

Tasemnice psí

Psí tasemnicí se zvíře nebo člověk nakazí pouze pozřením blechy, která je mezičlánkem jejího larválního stadia. Blecha může ulpět na zvířecí tlamě a do úst člověka může přeskočit při psím nebo kočičím olizování. Mezi příznaky nákazy patří bolesti břicha, zvracení a průjem. Ve stolici se objevují články tasemnice, plné vajíček, které vypadají jako kratší tlusté (často pulzující) nudle.
Někdy tasemnice ve střevě odumře a z těla nositele vyjde odpudivý, i až dva metry dlouhý řetězec článků. Tasemnice může ucpat střeva, nebo vytvořit obrovské cysty podobné nádoru, které je často nutné odoperovat.

Odčervení psů a koček

Existují dva základní druhy střevních parazitů: oblí červi (škrkavky) a ploší červi (tasemnice). Odčervení by mělo zbavit zvíře obou druhů parazitů. Pouze pravidelné odčervování zbaví naše miláčky parazitů a zároveň přeruší vývojový cyklus parazitů dříve, než jejich vajíčka či larvy kontaminují okolní prostředí.Tím se sníží nejen riziko nakažení zvířat, ale i nás samotných. Doporučuje se odčervovat dospělé psy a kočky jednou za tři měsíce.

Roupy mají jen lidé

Roupi jsou typickou dětskou nákazou, ale mohou se jimi nakazit i dospělí.Tento druh parazita se u psa a kočky vůbec nevyskytuje. Jediným zdrojem roupa dětského je zase jen člověk, zvláště při nedodržování základních hygienických návyků. Tyto červi žijí v tlustém střevě ve stolici. Projevují se svěděním kolem konečníku, a pokud z vás vyjdou ven, vypadají jako krátké tenké nudle. Při domácí, poměrně spolehlivé léčbě je z těla vyženou velké dávky čerstvého česneku podávaného v jídle, a samozřejmě léky.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden