Vietnamská „fantazie“ Pho

Suroviny na 4 porce vývaru:

3 morkové kosti

500 g hovězí oháňky

80 g čerstvého zázvoru

1 svitek skořice

2 cibule

5 hvězdiček badyánu

3–4 tobolky kardamomu

500 g hovězí kližky

sůl

Do polévky:

500 g falešné svíčkové, kýty či plece

4 porce rýžových nudlí

svazek koriandru

4 jarní cibulky

2 červené cibule

na plátky svazek zelené perily (vietnamské máty)

svazek mexického koriandru

balení klíčků mungo

3 chilli papričky

1 citron

Postup:

Kosti v hrnci, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, slijeme, kosti pořádně omyjeme a postup opakujeme – tentokrát už i s oháňkou. Ztlumíme plamen a sbíráme pěnu. Zázvor podélně rozpůlíme a naklepeme paličkou. S ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražíme nasucho na pánvi. Poté, co sebereme z vývaru všechnu pěnu, přidáme opražené koření, 2 lžíce soli, kližku, stáhneme plamen a vývar táhneme 5–6 hodin. Maso vaříme 2–3 hodiny, poté ho vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar na závěr dochutíme rybí omáčkou.

Vložka do polévky:

Vše připravíme dřív, než budeme polévku servírovat! Bylinky důkladně propláchneme v míse s vodou. Vařenou kližku či syrovou falešnou svíčkovou (kýtu, plec) nakrájíme na co nejtenčí plátky. Na talíř si připravíme klíčky mungo, mexický koriandr a zelenou perilu (jí se stonkem, jen ulomte dřevnatější část). Na další talíř dáme klíny citronu a nadrobno nakrájenou chilli papričku. Nudle na hodinu namočíme do studené vody. Poté je půl minuty vaříme v sítku v horké vodě a rovnou rozdělíme do misek (ještě nabobtnají). Na nudle rozložíme maso a nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše zalijeme horkým vývarem a podáváme. Chuť polévky dotáhne citron a chilli. Pho se podává jako hlavní jídlo.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden