Můj čas na kafíčko

Vitaminy doplňujte s rozmyslem

Málo sluníčka, špatně sestavený jídelníček, oslabená imunita... Je mnoho důvodů, proč nám mohou chybět vitaminy. Způsobů jak je doplnit je více. Víte však, který je nejlepší?
  

Nepolykejte jen tabletky
 Vypadá to jako nejjistější cesta k dostatečnému množství vitaminů v těle. Stačí si prostě dát tabletku. Navíc s jejich příjmem nemá tělo skoro žádnou práci. Je to ale skutečně to nejlepší? Potravinovými doplňky se můžeme snadno předávkovat. A i když budete užívat vitaminy, které se v těle nehromadí, zatěžujete orgány jakou játra nebo ledviny jejich vyloučením. Podtrženo sečteno: potravinové doplňky se hodí pro ty, kdo už mají problém, ne pro ty, kdo se „jen“ chtějí udržet zdraví.

Lahodná exotika


Nabídku banánů, citrusů, rajčat, paprik a okurek rozšiřují v posledních letech další a další exotické druhy ovoce a zeleniny. Vypadá to, že když zařadíte do svého jídelníčku co nejvíc těchto zdravých dobrot, neprohloupíte. Ale je to skutečně tak? Vlastně není. Druhy ovoce a zeleniny, které u nás dozrávají v letním období (papriky, melouny, rajčata, okurky, jahody, borůvky apod.) nejsou mimo sezónu – hlavně v zimě – dobrými zdroji vitaminů. Jednak naše tělo ochlazují a také často, kvůli způsobu pěstování a přepravy moc vitaminů neobsahují. Ani oblíbené citrusy nejsou nejlepším řešením. Nejsme na ně zvyklí, pro řadu lidí jsou těžko stravitelné. A exotické druhy, jako jsou pitahaya, karambola nebo papaya? Po všem chlazení, které je má udržet čerstvé v nich mnoho vitaminů už není.

Nejlepší řešení

Pokud se chcete udržet skutečně fit, sáhněte po něčem, co se osvědčilo už dávno, u našich předků. Přirozeným zdrojem vitaminů je stará dobrá kořenová zelenina, kterou si můžete udržet čerstvou ve sklepě v kbelíku s pískem, nebo si ji prostě kdykoliv koupit v obchodě. Celerový nebo mrkvový salát vám rozhodně udělá dobře. Správnou volbou jsou také domácí druhy ovoce. Jablek či hrušek byste měli během roku sníst co nejvíce. Skutečně zázračným prostředkem k posílení imunity a zajištění vitaminů je domácí kysané zelí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden