Můj čas na kafíčko

Víte, co je „maskné“ a jak mu zamezit?

Možná jste tenhle nový dermatologický termín ještě neslyšela, ale třeba se týká právě vás. Maskné je totiž způsobeno nošením roušky či respirátoru. Název vznikl spojením dvou anglických slov.

Mask jako rouška a acne jako akné. Kombinace mastnoty a potu na kůži často totiž nejen u žen způsobuje aknózní či zarudlou pleť.

Čistěte pleť

Základem zdravé pleti je její důkladné čištění, bez ohledu na to, zda nosíte make-up, či nikoli. Stejně tak, ať už trpíte akné z roušky, nebo ne, čistit pleť byste měla dvakrát denně. Pokud jste během dne nucena nosit několik hodin roušku, pak si pořiďte do kabelky například osvěžující hydratační mlhu, která pleť zvláční a trochu pročistí.

Pokud se s akné potýkáte, pak vsaďte na čisticí pleťové gely nebo tonika určená přímo na aknózní pleť. Opláchněte vlažnou vodou, ale kůži pak při sušení nedřete ručníkem.

Hydratujte a vyživujte

Účinnou prevencí je zříci se make-upu, používat osvědčenou kosmetiku a na noc nanést vhodný regenerační krém. Vedle kosmetických produktů podpořte výživu pokožky i zevnitř. Baštěte ovoce a zeleninu s obsahem beta-karotenu, který funguje jako skvělý antioxidant a dodává pleti i bronzový nádech.

Nejbohatší na něj je třeba mrkev, brokolice, špenát či mango a papája. Vhodné je také doplnit stravu o vitamin C, který současně podpoří imunitu.

Respirátory měňte, roušky perte!

Povinností jsou sice primárně respirátory, které byste měla používat maximálně ve třech až pěti cyklech a maximálně čtyři až osm hodin. Respirátor chytejte jen za šňůrky a odkládejte či věšte jej na čisté místo nebo do pytlíčku, eventuálně pouzdra.

V případě roušky se doporučuje ta ze stoprocentní bavlny, aby pod ní kůže mohla dýchat. A měla byste se o ni starat jako o spodní prádlo, pravidelně, tedy po každém použití, ji prát či vyvařit. Aviváž nepoužívejte a volte jen prací prostředky pro citlivou pleť. Sušte ji klidně v sušičce, žehlete s napařením a nechte volně uschnout.

Oči mluví za vás!

Když už musíme nosit roušku a na nějaký čas možná odložit rtěnky, není nic jednoduššího než zvýraznit právě oči. Upoutáte pozornost a dost možná se díky absenci použití rtěnky či hutného make-upu vyhnete maskné.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden