Moje šťastná hvězda

Víte, jak správně užívat léky?

Cenné rady pro vás

Lékař vám může předepsat správný lék, přesto se jeho užívání mine účinkem, pokud ho berete nesprávným způsobem. Zapíjíte ho nevhodnými nápoji nebo konzumujete potraviny, které blokují jeho účinnost.

Zdá se to jednoduché – vzít si tabletku a spolknout ji, ale ve skutečnosti je to malá věda. Podle průzkumů každý druhý člověk užívá svoje léky tak, jak by neměl. Přínos pro zdravotní stav může být proto minimální, zato náklady na léčbu se naopak zvyšují. Víte třeba, že mnoho medikamentů se nesmí zapíjet zeleninovými či ovocnými šťávami, které znemožňují účinné vstřebání léků? Nebo že není vhodné půlit či drtit léky, pokud to lékař vysloveně nedoporučí? Mohlo by se tím zcela zničit jejich působení. Přinášíme vám přehled všeho, co by vás mohlo v souvislosti s užíváním léků zajímat.

Čím léky zapíjet?

Obecně se nedoporučuje léky zapíjet sycenými nápoji či ovocnými a zeleninovými džusy a šťávami. Tyto nápoje totiž mohou zvyšovat kyselost šťáv v žaludku. A to může vést ke zničení léků už v žaludku, ještě před jejich vstřebáním v tenkém střevě.

Před jídlem, nebo po něm?

Většinou to bývá uvedeno v příbalovém letáku. Některé léky je nutno užít nalačno (to znamená dvě hodiny po jídle nebo 30 až 60 minut před jídlem), jiné by se do prázdného žaludku dostat neměly. Pokud si nejste jisti, nejlepší bude vzít si lék nalačno, zapít ho vodou a do půl hodiny se najíst, abyste se vyhnuli nepříjemným pocitům v žaludku. Léky proti bolesti a teplotě je nejlepší brát zároveň s jídlem. Omezíte tak možné podráždění žaludku a střev. To je případ hlavně ibuprofenu a aspirinu. Mezi další léky, které dráždí žaludek, a je proto dobré užít je spolu s jídlem, patří: náhrady železa, ženské hormony estrogeny nebo kortikoidy (hormony nadledvin). Některé potraviny negativně ovlivňují účinky léků. Buď jejich působení snižují, nebo naopak nežádoucím způsobem zvyšují.

Pomerančový džus zvyšuje kyselost žaludečních šťáv, které rozkládají anti- biotika. Pití džusu tak brzdí jejich účinnost.

Mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty) mají vysoký obsah vápníku a ten brání vstřebávání antibiotik z řady tetracyklinů.

Tučná strava může při pravidelném užívání protizánětlivých a protirevmatických léků poškozovat ledviny.

Příliš mnoho soli v potravě snižuje účinky většiny léků, které působí proti vysokému krevnímu tlaku. Červené víno a pivo obsahuje látku tyramin. Ta reaguje s některými léky proti depresi. Důsledkem může být extrémní vzestup krevního tlaku s vážnými následky – až krvácení do mozku.

Kofeinové nápoje - pokud užíváte léky s obsahem theofyllinů, zásadně také omezte pití nápojů s kofeinem. To se týká hlavně kávy, černého čaje či coly. Mohou totiž nepříznivým způsobem zvyšovat působení předepsaných léků. Projeví se to nervozitou, nespavostí, bolestmi hlavy, bušením srdce či nevolností.

Kofeinové nápoje mohou nepříznivě ovlivnit předepsané léky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden