Moje sladké tajemství

Vláční šneci se skořicí

Tento dezert patří mezi klasické recepty skandinávské kuchyně. Zkuste si ho připravit doma, nebudete litovat.

Suroviny:

Na těsto:

 240 ml plnotučného mléka

 70 g másla

 70 g cukru krupice

 1 balíček sušeného droždí

 550 g hladké mouky

 1 vejce

 špetka soli

Na náplň:

 120 g třtinového cukru

 100 g másla

 15 g skořice

Krok za krokem:

1. Do vetší mísy dejte cukr, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte a přisypte sáček sušeného droždí. Jemně zamíchejte, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat nejméně15 minut.

2. Do kvásku přidejte vejce, sůl a hladkou mouku. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Těsto propracujte ještě ručně a pak ho opět dejte v míse na teplé místo kynout, zhruba na hodinu a půl.

3. Pracovní plochu posypte moukou a vyklopte na ni vykynuté těsto. Vyválejte na placku o rozměrech cca 30 x 50 cm.

4. Smíchejte skořici s cukrem a touto směsí posypte celý plát těsta.

5. Když máte směs rovnoměrně rozprostřenou po celé šířce těsta, polijte ji rozpuštěným máslem a zarolujte. Rolujte pomalu a opatrně, snažte se ruličku co nejpevněji zarolovat.

6. Poté roládu ostrým nožem nakrájejte na kolečka široká asi 2,5 cm a poklaďte řezem dolů do pekáčku vymazaného máslem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba 18 minut dozlatova.

Poleva s javorovým sirupem

Pokud chcete tento recept pozdvihnout na ještě vyšší úroveň, vyzkoušejte polevu z mascarpone a javorového sirupu.

Suroviny:

 150 g macarpone

 3 lžíce javorového sirupu

 moučkový cukr dle chuti

 lžice citronové šťávy

Postup:

✔ Mascarpone vyšlehejte s javorovým sirupem do hladkého, nadýchaného krému a postupně přidávejte moučkový cukr. Průběžně ochutnávejte. Nepřežeňte to, pamatujte na to, že náplň šneků je poměrně sladká.

✔ Podle chuti přidejte citronovou šťávu, dodá sladkému dezertu svěžest.

✔ Krém namažte na ještě teplé šneky (pozor, ne horké!), to zajistí vsáknutí polevy do těsta a propojení chutí. Pokud chcete, můžete povrch posypat nahrubo nasekanými lískovými ořechy nebo mandlemi. Tahle vrstva dodá klasickým šnekům křupavost a ojedinělou chuť.

Tip:

Na polevu můžete použít i jakýkoli jiný čerstvý sýr, výborná bude mimo jiné i z klasického tučného tvarohu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden