Můj čas na kafíčko

Vlakem za poznáním - Česká republika

Jízda vlakem může na první pohled působit jako nudná záležitost. V naší zemi ale existují trasy, které opravdu stojí za to a ve vlaku si to díky nim náramně užijete. Které z nich jsou ty nejpozoruhodnější a jdou spojit i se zajímavými výlety?

Posázavský pacifik

M ilovníci jízdy vlakem vyhledávají i Posázavský pacifik. Trasa vede z pražských Vršovic až do Světlé nad Sázavou. Zdolat oněch 157 km zabere přes pět hodin! Vlak jezdí od června do října vždy v sobotu a neděli (v rámci vyhledávané turistické linky).

Už více než sto let mají rádi tuto starou železnici čeští trampové. Vlak projíždí posázavským kaňonem, kde se vám naskytne pohled na úchvatnou divokou přírodu a řeku Sázavu.

Podél tratě je možné spatřit pozůstatky trampských osad, zámek Vysoká Lhota nebo také známý viadukt Žampach v Jílovém u Prahy, což je vůbec nejvyšší kamenný viadukt v České republice. Asi nevíte, že historie dnešní trati 210 se začala psát již s koncem 19. století.

Ramzovské sedlo

Tato trať je známá pod názvem Slezský Semmering a vede zalesněnými lesy z Hanušovic přes Ramzovské sedlo do Jeseníků. Železnice se táhne údolím řeky Branná a několika dalšími údolími. Ta vlak překonává díky obloukům a viaduktům. Během jízdy se vám naskytne výhled na vcholky Rychlebských hor a Jeseníků.

Přímo v Ramzovském sedle si můžete udělat výlet na Šerák (1351 m) a ve stanici Horní Lipová je muzeum Slezského Semmeringu. V lázních Jeseník stojí za návštěvu balneopark s možností vyzkoušet různé procedury Vincenta Priessnitze.

Električky

Jedna z nejzajímavějších tras v Česku měří 22 kilometrů a šourá se po ní elektrický vláček. Díky tomu máte spoustu příležitostí užít si okolní krajinu. Z Rybníka, ležícího na trati z Českých Budějovic do Horního Dvořiště na rakouské hranici, jezdí vagóny kolem Rožmberka přes Vyšší Brod a Loučovice až k lipenské přehradě.

Podobná elektrická dráha v jižních Čechách ještě spojuje Tábor s Bechyní. Výlet si můžete zpestřit návštěvou hradu Rožmberk, a to za cenu 200 Kč/os. Součástí je i Muzeum hrdelního soudnictví. Vystoupat za výhledem se dá také na věž Jakobínku (180 Kč/os.). Příjemnou procházku lze užít i kolem rybníka Rožmberk.

Zubačka

Jde o jedinou ozubnicovou železnici v naší zemi. Vlaky v těchto místech překonávají převýšení několika set metrů. V roce 1992 byl úsek Tanvald–Kořenov prohlášen za kulturní památku.

Železniční trať prochází mimo jiné Jizerským viaduktem nebo Novosvětským průsmykem. Rovněž nabízí mnoho krásných výhledů, mimo jiné i na Sněžku. V létě je možné se tu svézt historickými vlaky v rámci víkendových akcí.

Třeba už 3. 6. zde pojede historická motorová lokomotiva a bude tu doprovodný program pro děti a dospělé. Milovníci historie mohou v Kořenově navštívit Muzeum ozubnické dráhy a také Výtopnu. Vstupné je 80 Kč / dospělá osoba.

Kryštofovo údolí

Pokud máte v lásce výhledy z viaduktů v údolí a tunely se zákruty, pak je tato cesta přesně pro vás. Romantická trať vede z Liberce přes Jablonné v Podještědí, Mimoň a Zákupy až do České Lípy. Jde o jednokolejnou dráhu, která v okolí Kryštofova Údolí prochází hned pěti tunely.

Velký viadukt je dlouhý 202 metrů a stal se významnou kulturní památkou. Kryštofovo údolí je společně s Ještědem jistě neznámějším turistickým magnetem celé oblasti.

V obci najdete jeden z nejkrásnějších souborů lidové archtektury v Česku. Na malém kopci pak stojí roubený kostel sv. Kryštofa a vedle něj krásná dřevěná zvonice ze 17. století. Je tu ale i první český vesnický orloj.

Švestková dráha

Další úžasnou cestu vlakem zažijete v rámci Švestkové dráhy. Ta se vine malebnou krajinou mezi vyhaslými sopkami Českého středohoří. Pokud by vás zajímalo, jak vznikl její název, tak zde je vysvětlení: pochází ještě z předválečných dob podle tehdy zde rostoucích švestkových sadů a alejí.

Trať je dlouhá asi 38 kilometrů a během ní si můžete vystoupit a prohlédnout spoustu zajímavých památek. Za zmínku jistě stoj hrad Hazmburk, hrad Hněvín či zámek Korozluky.

Podniknout také můžete cyklovýlet do rodiště známého českého fyziologa a mecenáše J. E. Purkyně. Pěkný je i nenáročný výstup na vrch Boreč (449 m). Denní provoz funguje na Švestkové dráze od roku 2019.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden