Můj čas na kafíčko

Vnímáte, když tělo vysílá varovné signály?

Všichni občas zažijeme nějakou bolest. Většinou je ale užitečná, protože nám signalizuje ohrožení organismu.

Bolest rozhodně nikdy nemáme ignorovat! Poslouchat své tělo znamená žít s ním v souladu. Naučit se mu porozumět ale nemusí být jednoduché.

Práh bolesti

Bolest je velmi subjektivní vjem  to, nad čím někdo mávne rukou, může jinému působit muka. Obvykle se hodnotí na škále od 0 do 10, kdy 0 je žádná bolest a 10 největší, nesnesitelná.

Bolest nás někdy dokáže hodně potrápit. Léky však nemusí být to jediné řešení.

Akutní bolest

Ta nás má upozornit na nemoc či poranění. Trvá krátkodobě a je nutné ji léčit. Základním postupem je odstranění její příčiny (třeba vytržení bolavého zubu), aby nedošlo k rozvoji nepříznivých změn. Léčba má také preventivní význam, protože je riziko, že by mohla přejít do chronického stadia.

Většinou stačí podat analgetika, tedy prášky tišící bolest (osvědčené jsou přípravky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu), případně bylinné přípravky. Přípravky proti bolesti se podávají v různých formách od tablet, kapek, čípků přes náplasti až po injekce. V těžších případech, například po operačních stavech, pomohou opiáty.

Chronická bolest

Trvá déle než tři měsíce a zhoršuje kvalitu života. Nemá žádnou užitečnou funkci a je zdrojem tělesných i duševních útrap: deprese, úzkosti.

Její léčba je dlouhodobá, zahrnuje kromě farmak i rehabilitace, psychoterapeutické metody, neurochirurgické zákroky, sociální podporu a někdy postupy alternativní medicíny, například akupunkturu. Pro chronickou bolest jsou zřízeny takzvané Ambulance bolesti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden