Moje chvilka pohody

Volné radikály útočí

O volných radikálech se stále píše, ale málokdo ví, že to jsou molekuly s obsahem kyslíku, jež jsou nestabilní, a proto ničí zdravé buňky. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že si jejich ničivou sílu vůbec neuvědomujeme.

Přitom ty samé agresivní molekuly kyslíku dokážou proměnit hladký plech v rezavý. Do našeho těla se dostávají s každým nádechem. Za normální situace si s tím tělo umí poradit a opraví, co volné radikály poškodí.

Jenže kvůli znečištěnému ovzduší a zvýšenému UV záření útoky volných radikálů na naše zdraví dramaticky zesílily.

Čím nám hrozí?

Poškození buněk připravuje půdu pro celou řadu nemocí – od šedého zákalu, přes nádory až třeba po demenci. Nejzamořenější organismus volnými radikály mají kuřáci. Hned za nimi pak ti, kdo se hodně vystavují slunci – nejen při opalování, ale třeba i při celodenní práci pod širým nebem.

Slunce bohužel už dávno není zdrojem zdraví, jako za časů našich prababiček. O značném problému s volnými radikály svědčí i rychlé stárnutí kůže a vrásky.

Co pomůže?

Na volné radikály platí hlavně přírodní vitamíny. Posilují totiž přirozenou obranu našeho těla. Je to především vitamín C a E a kromě toho provitamin A čili beta-karoten. Jezte proto hodně ovoce a zeleniny výrazně oranžové a temně zelené barvy – papriku, mrkev, špenát a také avokádo, které dodá vitamín E.

Vynikající zbraní je také selen, který je účinný při prevenci civilizačních onemocnění. Boj těla proti volným radikálům zlepšuje i lehké cvičení, protože podporuje tvorbu ochranných látek. Znamená to, že byste si měli jít párkrát do týdne zaběhat, zaplavat nebo zacvičit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden