Moje sladké tajemství

Voňavá kachna s lokšemi

Suroviny:

1 kg brambor

300 g hladké mouky + trochu na posypání

2 lžíce sádla

1 celá kachna

1 lžíce soli

1 lžička kmínu

400 g červeného zelí

Postup:

Kachnu omyjte pod tekoucí studenou vodou a dobře osušte. Osolte ji jak zvenku, tak zevnitř a ze všech stran posypejte kmínem. Vložte ji do zapékací mísy, přikryjte víkem nebo alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.

Pečte zhruba 2,5 hodiny. Během pečení ji občas polejte výpekem. Na posledních 15 minut zvyšte teplotu na 200 °C a sundejte víko, kůže zezlátne a vypeče se krásně dozlatova.

Zatímco se kachna peče, připravte si těsto na lokše. Studené uvařené brambory prolisujte najemno a k nim postupně přidávejte mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Z něj vytvořte stejně velké kuličky a ty vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenkou placku.

Vkládejte do rozpálené suché pánve a pečte 2–3 minuty z každé strany. Hned po upečení lokše lehce potřete rozpuštěným sádlem. Podávejte s kachnou, se zelím a polité výpekem.

Tip!

Co takhle vyzkoušet kachnu pečenou přes noc? Troubu nastavte na 90 °C a maso pečte 12 hodin. Výsledkem bude lahodná kachna.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden