Moje sladké tajemství

Voňavá lékárna z okenního parapetu

Toužíte mít doma vždy po ruce bylinky? Není divu, vždyť vám mohou účinně pomoci při léčbě lehčích zdravotních problémů, a navíc skvěle okoření připravované pokrmy.

Tymián

Tato léčivka by ve vaší kuchyni neměla chybět. Tymián působí protizánětlivě a dezinfekčně. Dokáže zničit bakterie a plísně. Pomáhá při problémech se zažíváním a mírní průjmy. Stimuluje krevní oběh a také povzbuzuje při sexu.

Je to koření, které se používá k ochucení omáček, polévek a salátů. Tymiánem byste neměli šetřit ani při pečení mas.

Majoránka

Mezi stálice v české kuchyni patří majoránka. Ta se odpradávna používala i v lidovém léčitelství.

Je to proto, že má silně tišící vliv na nervovou soustavu, podporuje činnost žaludku a střev, ulehčuje průběh menstruace a doporučuje se i jako přísada do koupelí při rýmě či astmatu. Bez majoránky se neobejdou zabijačkové pokrmy.

Pažitka

Zdánlivě obyčejná pažitka je doslova malý zázrak přírody. Obsahuje totiž vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a betakaroten. Umí proto podporovat trávení, je účinná proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak a chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic.

Má také protisklerotický a dezinfekční účinek. I v kuchyni má velmi široké použití. Můžete jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Vylepšuje chuť brambor i vaječných jídel. Přidává se i k lehkým rybím specialitám.

Řeřicha

Něžná řeřicha má téměř zázračné účinky. Už v dávné Indii se doporučovala jako pánské afrodiziakum na zvýšení potence, na západě Evropy zase při zánětech močových cest a při ledvinových a močových kamenech.

Řeřicha rozšiřuje průdušky, a proto je vhodná k léčení suchého kašle a astmatu. Rovněž se používá k léčbě anémie, dobře působí při dně a revmatismu. Zlepšuje trávení, mírní průjem, nadýmání, zamezuje křečím po jídle.

Řeřichu byste měli konzumovat hlavně čerstvou k dochucení salátů a pomazánek.

Bazalka

K léčebným účelům se bazalka užívá především na uvolnění všech druhů křečí. Proto ji můžete používat i při úporném a dusivém kašli.

Osvědčila se při podpoře tvorby mateřského mléka, proti plynatosti, je účinná při tuberkulóze a cenná je i její schopnost mírně zvyšovat krevní tlak. Silný odvar z bazalky se používá zevně na omývání hnisavých a těžce se hojících ran, můžeme ji přidávat do koupelí pro osvěžení a uklidnění.

Díky své jemné chuti má všestranné využití v kuchyni. Pokrmu totiž dodá nádech středozemní kuchyně. Často se přidává do polévek a marinád. Dává se také na pizzu, těstoviny a nebo do mletých mas.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden