Moje sladké tajemství

Voňavý domácí chléb

Upečte si s námi dvakrát kynutý domácí chléb. Příprava je trochu delší, ale věřte, že výsledek opravdu stojí za to!

Suroviny:


  • 1 kg pšeničné chlebové mouky + trochu na hnětení

  • 1 kostka čerstvého droždí

  • (42 g) nebo 2 sáčky (7 g) sušeného droždí

  • 20 g soli

  • asi 700 ml mírně teplé vody


Krok za krokem:

1. Do opravdu velké mísy dáme mouku, poté do jedné poloviny mouky rozdrobíme droždí a do druhé dáme sůl. Poté přilijeme téměř všechnu vlažnou vodu a rukou vše smícháme v těsto.

Bude trochu lepivé, ale to nevadí, to je součást procesu. Přesto pokud by bylo těsto příliš „mokré“ a nešlo z prstů dolů, přidáme mouku, pokud by bylo příliš hutné, místo aby bylo měkké, přidáme vodu. Stále mícháme asi tak 1–2 minuty, těsto přestane být tolik lepivé.

2. Na pracovní plochu nasypeme mouku, na ni přendáme těsto, vytvoříme bochánek a začneme s hnětením. Jednoduše pracujeme oběma rukama a těsto jedním pohybem táhneme oběma rukama do strany a pak přeložíme vytažené konce k sobě a dlaněmi je stlačíme zpátky do těsta a zpracujeme do tvaru bochánku.

3. Pokračujeme takto pevně, ale současně jemně ve zpracovávání, není nutné k tomu používat brutální sílu, těsto musí zůstat vláčné, čerstvé a živé, protože má v sobě dosti aktivní surovinu – droždí. Za chvilku těsto začne měnit strukturu, je více nadýchané a pružné.

4. Pokračujeme asi 10 minut. Těsto poté vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a dáme na opravdu teplé místo (a bez průvanu) nakynout.

Nejlépe těsto kyne na sluníčku anebo na radiátoru či u otevřené trouby puštěné na nižší teplotu. Těsto vykyne asi za 45 minut nebo hodinu a téměř zdvojnásobí svoji velikost.

5. Těsto opět přendáme na pomoučněnou pracovní plochu a opět chvilku provádíme stejné hnětení, stačí jen pár minut. Přendáme opět do mísy, hojně zasypeme moukou a necháme opět v teple vykynout. Předehřejeme troubu na 250 °C.

6. Jakmile těsto opět vykyne, zase asi do dvojnásobné velikosti, velmi opatrně, aby neztratilo svůj tvar koule, ho přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Dáme do trouby a pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 220 °C a pečeme dalších 25–30 minut.

Necháme vystydnout, nejlépe na mřížce, a teprve poté krájíme. Odolejte pokušení utrhnout si kousek ještě teplého chleba a ochutnávat, bolení břicha přijde většinou okamžitě.

Jak docílit dokonalosti?

Každá trouba peče jinak

Je třeba vyzkoušet, jestli péct celou dobu na 200–220 °C, nebo prvních 5–7 minut péct na 250 °C, pak zeslabit na 200 °C a dopéct, nebo vložit do 250 °C a ihned zeslabit na 200 °C a tak upéct (některé trouby povrch bochníku jakoby zapečou, on se pak nemá kam rozpínat a hodně praská).

Jak dlouho péct?

Pečeme přibližně 45 minut, pokud začne brzo svrchu hnědnout, zakryjeme ho alobalem. Upečený chléb necháme vychladnout nejlépe na kovové mřížce, aby se zespodu nezapařil. Krájíme až úplně vychladlý.

Variací na chléb je nespočet

Chléb můžeme upéct jen s popraškem mouky, ale můžeme ho před nebo po pečení posypat například mákem, semínky nebo kořením. Pro sypání semínky nebo kořením musíme chléb nejprve potřít mlékem, máslem nebo olejem, aby tyto přídavky na chlebu držely.

Jak poznat, že je správně pečený?

Hotový chléb poznáme podle poklepání na spodní stranu, kdy uslyšíme dutý zvuk. Mnoho pekařů se shoduje na tom, že správně upečený chléb zvoní.

Droždí musí být čerstvé

Nezáleží ani tak na tom, zda použijeme droždí čerstvé, nebo to sušené v pytlíku. Nejdůležitější ale je, aby nebylo prošlé. Postupem času totiž ztrácí účinnost. Přece jenom jde o živoucí organismus.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden