Voňavý hřebíček prospívá i chutná

Hřebíček se pěstuje v tropických oblastech celého světa, ale vypěstovat jej v našich podmínkách není jen tak. Kvalitní hřebíček poznáme podle světle hnědé hlavičky a tmavě hnědého těla. Po vhození do vody se mírně potápí nebo plave ve svislé poloze.

Vyschlý a vyčichlý hřebíček se pozná podle toho, že plave vodorovně. Ten raději pro léčivé účely nepoužívejte a vyhoďte ho.

Lék na bolavé zuby

Hřebíček obsahuje látky, které působí proti bolesti. Takže pokud nás bolí zuby a lékař zrovna neordinuje, můžeme prozatím žvýkat hřebíček.Ne nadarmo je hřebíček přísadou v mnoha zubních pastách a ústních vodách.Tohle koření pomůže ale i při zánětu dásní – masírujte důkladně dásně tyčinkou namočenou v hřebíčkovém oleji . Hřebíček také osvěžuje dech a můžete si z něj vyrobit ústní vodu. Stačí smíchat lžičku tinktury s 200 mililitry destilované vody.

Hřebíčkem si zklidníte žaludek

Čeká vás cestování a potřebujete uklidnit žaludek? Sáhněte po hřebíčku. Žaludeční nevolnosti zmírníte jeho žvýkáním. Rovněž zabere hřebíčkový čaj vypitý před cestou. Hřebíček pomáhá i při nachlazení, působí protizánětlivě a zničí choroboplodné zárodky. Problematickou pokožku vyčistí hřebíčková lázeň. Připravte si ji z několika kapek hřebíčkového extraktu přidaných do koupele. Proti silným bolestem zabere nálev z tohoto koření vypitý nalačno. Stačí šest rozdrcených hřebíčků nechat louhovat dvacet minut ve 200 mililitrech horké vody. Dýchací cesty, plíce, průdušky a nosní dutiny si pročistíte přidáním hřebíčkového oleje do aromalampy.Obtížný hmyz odpudíte pomerančem s hřebíčkem.

Poradí si s bolestí hlavy

Když přijde migréna, lehce si promasírujeme spánky hřebíčkovým olejem nebo si uvaříme větší hrnek zeleného čaje, v němž se louhovaly také dva hřebíčky a kousek skořice.Když nám například hučí v hlavě v důsledku třeba špatného prokrvení, je zase vhodné rozkousat třikrát až čtyřikrát denně pár hlaviček hřebíčku.

Využití v kuchyni

Přestože se u nás hřebíček nepěstuje, v české kuchyni má nezastupitelné místo.Jeho silná, aromatická vůně se line našimi domovy nejen v kombinaci se sladkým cukrovím, ale těžko si bez něj dokážeme představit i takový punč nebo svařák. Hřebíček se používá také do nakládané zeleniny, sirupů a zavařenin.Spolu s bobkovým listem tvoří vhodnou kombinaci do marinád. Hřebíčkem bez obav dochuťte hovězí maso, omáčky, vývary či rýži. Pár zapíchnutých hřebíčků ozvláštní každou pečeni.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden