Moje šťastná hvězda

Vraťte čas o pár let zpátky

Tipy, jak být krásná

Některé z nás mají „mládí v genech“, jiné s každým dalším rokem smutně sčítají nové vrásky. Zbytečně. Existuje řada způsobů, jak si – alespoň opticky – ubrat několik let.

Je známá věc, že krása vychází zevnitř. To, co svému tělu dáte, to vám také vrátí – na kondici, zdraví a zevnějšku. S omlazovací procedurou proto začněte od jídelníčku. Všechno, co jíte, se odráží i na kvalitě vaší pleti. Té ze všeho nejvíc škodí sladkosti, alkohol, příliš tučná a smažená jídla a také různé jednostranné diety. A co jí naopak prospívá? Pestrá a vyvážená strava s dostatkem čerstvých vitaminů (ovoce, zelenina, bylinky), kvalitních bílkovin (bílé maso, ryby, nízkotučný tvaroh, jogurty, sýry) a zdravých tuků (rostlinné oleje lisované zastudena, ořechy, semínka).

K čemu jsou dobré antioxidanty?

Důležitou roli v omlazovacím jídelníčku hrají antioxidanty. Chrání buňky před působením volných radikálů, které umějí v těle napáchat spoustu škod a kromě jiného způsobují i předčasné stárnutí.
Některé antioxidanty si organismus vyrábí sám (například koenzym Q10 nebo melatonin), ale jejich množství většinou nestačí na to, aby tělo kompletně „opravily“. Proto je nutné čerpat tyto látky ještě z jiných zdrojů.

Vysoký podíl antioxidantů se nachází v různých druzích koření (šalvěj, kurkuma, hřebíček, tymián, oregano), zeleném čaji, luštěninách, čerstvém ovoci a zelenině. Jednoznačným rekordmanem jsou bobule açai, které pocházejí z brazilských pralesů, kakaové boby nebo sladkovodní řasa spirulina.

Plátek sýra dokáže víc než omlazovací krémy.

Zaměřit se na střeva je potřeba

K dalším užitečným látkám, jež udržují pleť zdravou a svěží, patří probiotika – zdraví prospěšné bakterie a kvasinky, které žijí ve střevech a udržují v kondici imunitu, což se poté odrazí právě i na kvalitě pokožky.

Dnes se dokonce vyrábějí přímo krémy s obsahem probiotik. Ta nejúčinnější ale najdete ve stravě, vynikajícím zdrojem jsou například tzv. pickles – zelenina konzervovaná mléčným kvašením, dále kysané mléčné výrobky či tvrdé sýry ementálského typu.

Zvyšte také příjem vitaminu C – povzbuzuje cévní systém v kůži (tím ji prokrvuje) a pokožka získává větší množství živin. Chrání také pleť před škodlivinami a předchází tvorbě vrásek. Bohatým zdrojem „céčka“ je citrusové ovoce, brokolice, růžičková kapusta a papája.

Nezapomínejte ani na vodu. Bez ní je pleť suchá a unavená, ztrácí pružnost a možnost regenerace. Nejlepší je čistá voda bez bublinek nebo vodou ředěné ovocné džusy a nesycené minerálky.

Pomocník? Nejlépe zrcadlo

Vyhladit pleť pomáhá také obličejová jóga, která uvolňuje napětí ve tváři i v celém těle a zmírňuje stres. Chce to ale trochu trpělivosti, první výsledky se dostaví až za pár týdnů – váš obličej zeštíhlí a vrásky se zjemní. Pokud vás trápí dvojitá brada, povislé koutky úst nebo ochablé kontury tváře, určitě to vyzkoušejte.

Správné cviky obličejové svaly zpevní a přispějí k celkově mladší vizáži. Stačí, když si denně zacvičíte 10 minut ráno a večer. Doporučené cviky najdete například na www.omladnete.webnode.cz.

Neponocujte a vypněte mobil

Kráse svědčí spánek. V noci náš mozek vyplavuje spánkový hormon melatonin, který celé tělo krásně zrelaxuje, umožní mu načerpat nové síly a dá do pořádku škody, které jsme mu během dne způsobili. Má to ale malý háček – k tomu, aby se melatonin vytvořil v dostatečném množství, je třeba, abychom šli spát před půlnocí (nejlépe kolem 22. hodiny) a aby v místnosti, kde spíme, byla úplná tma (pozor na blikající přístroje, pouliční lampy, zapnutý mobil na nočním stolku apod.).

Když budete chodit spát před 22 hodinou, ráno budete mít pleť jako miminko.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden