Vrkoč s vejci

Místo jednoho velkého můžete upéct několik malých. Lze je také sypat mandlovými lupínky či cukrářským zdobením.

Potřebujete:

✿ 500 g polohrubé mouky
✿ 2 žloutky ✿ 80 g másla
✿ 40 g cukru ✿ špetku soli ✿ citronovou kůru
✿ 30 g droždí
✿ 250 ml mléka
✿ 3–5 vajec natvrdo se skořápkou

1. Droždí rozmíchejte v troše oslazeného mléka a nechte vzejít kvásek. Mouku prosijte do mísy, přidejte cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte. V kvásku rozmíchejte žloutky a máslo a přilijte ho do mísy.

2. Vypracujte vláčné těsto, přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout. Pak ho rozdělte na 3 díly, z každého vytvořte dlouhý váleček, spleťte je jako cop a spojte dokulata jako věnec.

3. Do těsta věnce vtlačte (nebo u malých jedno vložte doprostřed) natvrdo uvařená obarvená vejce a dejte na plech s pečicím papírem a pečte při 170 ºC dočervena. Skvěle pak vypadají postavené vedle tradičního beránka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden