Můj čas na kafíčko

Všemocný kořen Ženšen

Ženšen – neboli všehoj ženšenovitý (panax ginseng) – má někdy podobu lidského těla, a proto budí neustále velký zájem, mnohokrát ztvárněný v pověstech a legendách. Panax znamená latinsky všelék a ginseng je v čínské medicíně výraz pro „ kořen člověka“.

Východní, orientální, čínská medicína a tibetská medicína považují ženšen za nejvzácnější ze všech tradičních léků. Dnes jsou účinky ženšenu prověřeny i v západním světě, zvláště při léčbě civilizačních chorob, především při potřebě dodat energii a vitalitu v době stresových situacích.

Jak nám pomáhá?

Vědci prokázali pozitivní vliv na oběhový systém, na centrální nervovou soustavu, na soustavu žláz s vnitřní sekrecí i na imunitní systém. Zvyšuje odolnost organismu proti fyzickému či psychickému přetížení. Dále se používá ke zvýšení celkové kondice, k prevenci stresu, při neurastenii (druh neurózy), při cukrovce a velmi oblíben je jako afrodiziakum. Dokonce se uvádí, že ženšen lze použít pro zlepšení duševní a fyzické schopnosti, v případě slabosti, únavy, vyčerpání a ztráty koncentrace a v rekonvalescenci.

Co ještě umí léčit?

Ženšen obsahuje ginsenoidy, které pomáhá při ateroskleróze, zánětech, hypertenzi, stresu, nespavosti, poruchách erekce či neplodnosti. Pro výrobu přírodních léčivých přípravků se ženšen buď suší na slunci, nebo se paří v cukerném či lihovém nálevu a následně suší umělým teplem. Kromě tablet se ženšenem se prodávají i lihové extrakty (kapky) a sirupy. Kombinuje se i s mateří kašičkou do tzv. pitných ampulí. Při kombinaci je dobré si ověřit, s čím je kombinován, některé složky snižují obsah ginsenoidů v extraktu z ženšenu. Tradiční čínská medicína kombinuje ženšen s jinými místními léčivými rostlinami. Ženšen se obvykle doporučuje užívat měsíc až dva v kuse, poté je dobré udělat měsíc až dva další pauzu a začít další kůru.

Nežádoucí účinky

Přestávka je nutná z důvodů kumulace účinných látek v těle, které pak mohou vyvolat negativní účinky, stejně jako při užívání vyšších dávek než doporučených. Jako takové nežádoucí účinky jsou uváděny zvýšený krevní tlak, poruchy trávení, nespavost a nervozita.Diabetici by měli užívání ženšenu předem konzultovat s lékařem, jelikož může mírně snižovat hladinu cukru v krvi. Osoby užívající léky proti srážlivosti krve a diuretika na odvodnění by měly užívání ženšenu předem konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden