Moje chvilka pohody

Všestranná šalvěj

Šalvěj lékařská získala svůj název z latinského slova „salvare“, což znamená vyléčit nebo spasit. Nejen to svědčí o jejím všestranném využití.

Tato bylina je proslulá antibakteriálními účinky. Výplachy odvarem jsou nenahraditelné například při zánětu dásní, aftách nebo při bolestech v krku – hlavně zmírňují bolest při angíně. Vynikající službu dělají výplachy po vytržení zubu.

Skoro zaručeně zabrání zánětu a hnisání. Odvar je výborný i na akné. Když si dáte zhruba dvoutýdenní kúru, pleť se krásně vyčistí. Musíte si ale každý den připravit čerstvý odvar.

Na posílení

Častější pití šalvějového čaje přispívá k posílení celého těla, zabraňuje záchvatům mrtvice a  velmi příznivě působí při obrně. S levandulí je šalvěj jedinou léčivou rostlinou, která pomáhá při nočním  pocení, což ocení zejména ženy v menopauze a ti, kteří se potí kvůli stresu.

Pro nemocná játra

Dobré vlastnosti šalvěje oceníte, když ji budete ve formě čaje užívat při křečích, onemocněních míchy, žláz a také při třesu končetin. Při těchto chorobách se doporučuje vypít během dne dva šálky po doušcích.

Čaj velmi dobře působí při nemocných játrech, odstraňuje  nadýmání a všechny další těžkosti, které vyvolává narušení tohoto orgánu. Šalvěj pročišťuje krev, odvádí hleny z dechových orgánů a žaludku, povzbuzuje chuť k jídlu, odstraňuje poruchy ve střevech a průjem.

Odvar a ocet

Na kloktání a obklady připravíme odvar ze tří lžic sušené byliny. Vložíme je do půllitru vody, přivedeme k varu a přikryté necháme louhovat 20 minut. Vlažný odvar pak kloktáme alespoň pět minut.

Obklady jsou nejlepší z bavlněné látky namočené v odvaru. Přikládáme je na postižená místa a necháme působit 10 až 15 minut. Na šalvějový ocet budete potřebovat hrst čerstvých květů a pokrájené lístky, které zalijete jablečným octem.

Nádobu nechte stát dva týdny na slunci a pak ho používáme k masáži  těla nemocných, kteří delší čas leží.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden