Moje šťastná hvězda

Vyberte si vůni přesně pro vás!

Tajemství parfémů

Toužíte po novém parfému, ale nevíte, který je pro vás ten pravý? Náš chytrý rádce vám nejen poradí s výběrem, ale prozradí o vůních i věci, které jste možná dodnes vůbec nevěděly.

Z čeho se parfém skládá
Každý parfém tvoří tzv. hlava, srdce a tělo, které dohromady vytvářejí harmonickou vůni. Co jednotlivé části znamenají? Hlava vůně vyvolává počáteční a nejsilnější dojem, který však rychle vyprchá. Tuto část tvoří těkavé esenciální oleje, například citronový, pomerančový, rozmarýnový nebo levandulový. Srdce vůně utváří charakter parfému. Jsou to nevýraznější esenciální oleje, které jsou dominantou vůně a rozvinou se za několik minut. Obvykle se jedná květinové tóny, jako jsou růže, jasmín, lilie nebo konvalinka. Tělo vůně je základ, na němž je vůně každého parfému postavena. Patří k nim dlouho působící dřevité tóny, které pomalu, několik hodin, vyprchávají. Většinou na krabičkách máte cizí pojmy. Pokud se chcete orientovat obecněji, tak parfémy jsou intenzivnější než „toaletky“.

Jak vůni používat?
Během dne se hodí lehčí toaletní nebo kolínská voda. Parfém je vhodný na večer pro výjimečné a slavnostní příležitosti. Vůně lze střídat i podle ročního období – květinové a citrusové vůně v teplých letních dnech a orientální a kořeněné vůně v chladném období. Parfém potřebuje teplé a dobře prokrvené místo na těle, aby se správně rozložil a rozvoněl, proto jej nanášejte na krk a hruď, za uši, do loketního a kolenního důlku. Parfém se také rozprašuje na vlasy, těsně nad pokožku hlavy.

Na co si dát pozor?
Nikdy není dobré být příliš cítit. Ať už potem, nebo přemírou vůně. Pamatujte, že každá vůně může mít jinou intenzitu, takže zatímco jedné si musíte stříknout čtyřikrát, u jiné bohatě stačí jeden malý střik. Mějte ohledy i na ostatní, kterým vaše vůně nemusí být až tak příjemná. Tester parfému je možné koupit za podstatně výhodnější cenu než parfém v originálním balení? Tester bývá uložen v šedobílé nebo hnědé potištěné krabičce a není zabalený do fólie. Některé testery mají nechráněný rozprašovač flakonu. Tester je vhodný hlavně pro ty, kteří si kupují vůni pro vlastní potřebu.

Jak dlouho vydrží
Pokud není parfém vystaven účinku denního světla a teplotám vyšším než 20 °C, vydrží půl roku i déle. Parfém v originálním neotevřeném flakonu však vydrží i déle než rok. Začne-li ale parfém tmavnout a kolem uzávěru se usazuje pryskyřicový prstenec, je starý.

Náš tip
Nikdy nevybíráme vůni podle „vzorku“ připraveného na proužku papíru nebo v krytce spreje. Vzorek ponechaný na vzduchu neodpovídá vůni výrobku v obalu. Dnes vám mohou parfém odstříknout (cca 2 ml), takže můžete testovat i doma.

Jak vybírat
Nikdy nezkoušíme více než 3 různé vůně najednou. Vůni nanášíme na zápěstí. Nikdy nezískáme správný dojem, pokud si jen přivoníme k flakónu nebo k testovacímu papírku. Pokud chceme vyzkoušet ještě další vůně, druhou naneseme na opačné zápěstí a chvíli vyčkáme. Třetí vyzkoušíme na vnitřní straně lokte. Nevynášejme konečný rozsudek o nové vůni dříve než 10 minut po aplikaci. Během této doby alkohol vyprchá, vůně se spojí s látkami v naší pokožce a teprve tehdy získáme ten správný dojem.

Dejte si na čas, nikam nespěchejte. Každý člověk má totiž svou vlastní specifickou vůni. Závisí to na vlastnostech jeho pokožky, způsobu výživy a životních zvyklostech. Parfém, který u jednoho člověka voní příjemně, může na pokožce druhého působit velmi odlišně. Pokud si nejste jistí, vždy volte lehčí vůni. Obecně je lidé lépe snášejí, těžší vůni si vybírejte jen v případě, že se vám bude opravdu velmi líbit...

V parfumeriích se k vyzkoušení vůně používají testovací papírky.00

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden