Můj čas na kafíčko

Vybíráme správný zubní kartáček. Je lepší Elektrický, nebo manuální?

Pro zdravé a krásné zuby je alfou a omegou pravidelná ústní hygiena a správná technika při čištění zubů. Neméně důležitý je však i samotný zubní kartáček.

I když se poslední roky s elektrickými zubními kartáčky doslova roztrhl pytel, mnoho lidí stále nedá dopustit na klasické, manuální.

• U tohoto kartáčku je důležité vybrat kartáček s co nejmenší hlavou, aby se dostal na všechna místa v ústech. Hlava by měla dosahovat maximálně délky 2,5 cm.

• Podcenit nesmíte ani tvrdost štětin, podle citlivosti zubů a pevnosti zubní skloviny. K dostání jsou tvrdé, středně tvrdé, měkké a extra měkké. Je důležité mít na paměti, že čím je kartáček měkčí, tím delší by měla být doba čištění, protože kartáček je šetrný nejen k dásním, ale i k zubnímu plaku.

• Při koupi se zaměřte i na počet a tvar štětin a rukojeť kartáčku. Hlavička by měla být hustě osázená velkým množstvím vláken v několika řadách. Čím větší počet štětin, tím důkladnější čištění. Rukojeť by měla být dostatečně dlouhá a zároveň pevná a stabilní. Klasický zubní kartáček pak měňte za nový zhruba každé tři měsíce.

Čištění zubů elektrickým kartáčkem je rychlejší a komfortnější.

Komfort a rychlost

Čištění zubů elektrickým zubním kartáčkem je prokazatelně účinnější a pohodlnější. Při čištění klasickým kartáčkem uděláte přibližně 600 pohybů za minutu, elektrické kartáčky učiní za minutu pohybů 8000 až 40 000. U elektrických zubních kartáčků můžete vybírat mezi sonickými, rotačně--oscilačními a magnetickými.

• Principem sonického pohybu jsou co nejjemnější vibrace. Počet čistících pohybů je od 30 000 za minutu. Kartáčková hlavice se pohybuje v určitém rozsahu nahoru a dolů a současně vhání do mezizubních prostor a podél linie dásní tekutinu, čímž čistí i těžko dostupná místa. Sonické kartáčky jsou vhodné i pro citlivé zuby.

Dáte přednost elektrickému nebo manuálnímu kartáčku?

• Oscilační kartáčky mají kulatou hlavu, která během čištění dělá pohyb ze strany na stanu. Pokročilejší modely k tomuto pohybu přidávají ještě pulzace. Nejsou však vhodné pro citlivé zuby.

• Magnetické elektrické kartáčky mají kulatou hlavu, která se podílí na intenzivním čištění zubů a zároveň se šetrně stará o dásně i jazyk. Jsou o něco dražší, ale šetrné i k citlivým zubům. Stejně jako klasický zubní kartáček i hlavici elektrického kartáčku je třeba každé tři měsíce měnit za novou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden