Výborná ořechová

Příprava: 45 min. Cena za 1 porci: 75 Kč

Nasekané oříšky můžete před použitím nasucho opražit v troubě.

Suroviny:

● 500 ml 30% smetany ke šlehání

● 6 žloutků

● 140 g cukru krystal

● 70 g vlašských ořechů

● 60 ml studené vody

Postup:

1. Půl litru smetany nalijte do kastrůlku, přimíchejte cukr a všlehejte žloutky. Plotnu nechte staženou jen na minimum, aby se smetana nezačala vařit. Míchejte tak dlouho, až směs začne houstnout na hustou kaši. Pak odstavte a nechte vychladnout.

2. Lískové oříšky nasypte na plech a vložte asi na 4–5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Když vidíte, že začínají zlátnout a slupka na nich praská a opadává, vyjměte je, nechte chvilku vychladnout a slupku z nich sloupejte. Očištěné oříšky namelte či nasekejte nahrubo.

3. Pražené oříšky smíchejte s trochou studené vody, aby změkly. Pak je smíchejte s 1/4 l tekuté a 1/4 l vyšlehané smetany.

4. Zmrzlinovou směs dejte chladit do zmrzlinovače nebo ji uložte do mrazničky. V tomto případě je ale potřeba zmrzlinu každých 15 minut promíchat, aby mrzla rovnoměrně, a ne jen u krajů.

reklama
reklama

Komentáře